În ultimul week-end din septembrie, iubitorii de activități în aer liber sunt așteptați la Peștera Osoi din comuna Vârciorog. Pe lângă escaladă, timp de trei zile, Osoi Climbing Fest oferă participanţilor atelierele de escaladă pentru copii și începători, proiecția de film de escaladă, serile la foc cu ceaun și chitară, vizitarea Peșterii Osoi, dar și o tombolă cu premii atractive.

Crux Escaladă Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Clubul de Speologie Cristal Oradea și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor lansează o invitaţie la escaladă, prin organizarea Osoi Climbing Fest în perioada 28 septembrie-1 octombrie. Potrivit acestora, evenimentul este un festival de escaladă, o ocazie de întâlnire a tuturor celor ce iubesc muntele și stânca, precizând însă că „nu se adresează doar elitei, adică sportivilor cu performanțe ridicate, ci este un eveniment la care pot lua parte, cu mic cu mare, novici în ale escaladei, dar și cățărători cu vechime, existând de trasee adecvate pentru toată lumea”. Astfel, au fost echipate 30 de trasee, dintre care 18 sunt mai ușoare, restul fiind echipate în grotă și sunt dedicate cățărătorilor de top. Organizatorii s-au gândit și la copiii care îndrăgesc escalada, pentru ei amenajând trasee cu un grad de dificultate redus.

Pe lângă escaladă, pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor fi organizate și alte activități: atelierele de escaladă pentru copii și începători, proiecția de film de escaladă, serile la foc cu ceaun și chitară, vizitarea Peșterii Osoi, existând și o tombolă cu premii atractive.

„Agenția de Management al Destinației Bihor s-a implicat în organizarea acestui eveniment luând în considerare faptul că turismul de aventură în destinația Pădurea Craiului are un potențial mare de dezvoltare, zona rămânând atractivă în viitor pentru mulți practicanți de escaladă. Astfel, considerăm foarte importantă dezvoltarea de evenimente în cât mai multe destinații turistice din Bihor, multe dintre ele fiind aproape necunoscute”, se menţionează într-un comunicat de presă al AMD Bihor.

Amenajarea zonei a fost realizată de către Asociația Crux Escaladă Oradea, împreună cu voluntari ai Clubului de Speologie Cristal Oradea, cu sprijinul Alpin Expe Mountain Shop, al Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor și al SC Vita Line Sport SRL. Pentru organizarea zonei a fost implicată comunitatea locală, Composesoratul „Măgura” Vârciorog asigurând curățarea și îngrădirea zonei, pentru ca evenimentul și activitatea de escaladă în general să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Clubul de Speologie Cristal Oradea va organiza ture de vizitare a Peșterii Osoi pe parcursul celor trei zile ale festivalului, echipamentul complet fiind oferit de Aventura Trekking. Primăria Vârciorog sprijină evenimentul, oferind participanților gustări cu produse locale, iar Composesoratul Măgura Vârciorog va delecta participații cu mâncare la ceaun făcut după rețete din regiune. De asemenea, va exista o zonă de relaxare, amenajată cu sprijinul MinorSwing (hamace), Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și Four Seasons Resort – Vârtop, care au oferit „puf-beanbags” – uri astfel încât timpul petrecut în natură să fie cât mai plăcut.

„Evenimentul este sprijinit, de asemenea, de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, organizație care lucrează pentru certificarea zonei Pădurea Craiului ca destinație de ecoturism. Astfel, acest festival este parte a proiectului „Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care sa trăiești”, fiind cofinanțat de către Fundația Româno-Americană şi Fundația pentru Parteneriat”, se mai precizează în comunicat. Cei care doresc să participe la Osoi Climbing Fest sunt rugaţi să completeze formularul de înscriere la eveniment, care poate fi găsit pe pagina Climb in Bihor (www.facebook.com/climbinbihor) sau pe pagina de facebook a evenimentului. Până vineri, au confirmat participarea peste 90 de cățărători din mai multe orașe ale țării. Pentru primii 100 de participanți care se înscriu pentru escaladă în cadrul festivalului sunt garantate kituri de festival.