Lucrările la parcarea supraterană de pe str. Brașovului au ajuns la final, aceasta fiind inaugurată luni, 12 octombrie, cu ocazia Zilei Oradiei. Timp de trei luni, după recepția lucrărilor și obținerea autorizației ISU, accesul în parcare va fi gratuit.

 

Parcarea de pe str. Brașovului, situată între Spitalul Militar și magazinul Crișul, are o arie de 2.142 mp, iar suprafața utilă ajunge la 7.740 mp.

„Parcarea are 395 de locuri dispuse pe 6 niveluri, 4 pentru persoane cu dizabilități și un centru de închiriere pentru biciclete. Ultimul nivel este o terasă care nu este acoperită. Este a patra parcare construită de Administrația Domeniului Public (ADP) în Oradea, după cea de la Tribunal, cea de la Spitalul Municipal și cea subterană din strada Independenței. Avem în lucru și parcarea de la fosta bază sportivă. În 2008 a fost dată o Hotărâre de Guvern prin care o suprafață de teren trecea din domeniul statului în cel al Municipiului Oradea pentru a construi această parcare, cu obligația de a construi ambulatoriul la ieșirea din parcare. Așa s-a născut ideea construcției acestei parcări. Anul trecut a fost semnat contractul cu o firmă serioasă care a început lucrările în noiembrie 2019, avea ca termen de finalizare luna noiembrie a acestui an dar a finalizat-o cu aproape două luni înainte. Urmează să deschidem parcarea în următoarele zile când vom avea toate documentațiile, inclusiv avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana. Licitația a fost organizată în așa fel încât plata să se facă la finalul construcție, în maxim o lună după recepție. În felicit pe directorul ADP pentru că în acest fel au fost selectați constructori serioși care au o bonitate în spate și obligă firma care vine să finalizeze lucrarea la timp. Ca noutate, este prima parcare din Oradea care are senzori pentru ocuparea locului de parcare, dacă este ocupată se va aprinde senzorul roșu, dacă este liberă se va aprinde senzorul verde. Vom implementa acest sistem și la celelalte parcări”, a spus noul primar Florin Birta.

 

Pasarelă spre Magazinul Crișul

Accesul pietonal la parcare este dinspre strada Brașovului, prin intermediul a două intrări, ambele dotate cu câte un ascensor având o capacitate de 8 persoane. Funcțional, parcarea este împărțită în 11 sectoare corespunzătoare fiecărui seminivel, unul fiind la demisol, celelalte, la parter, etaje și terasă. La nivelul parter este prevăzut punctul de control și barierele pentru intrare-ieșire.

La etajul 2, este prevăzut un acces pietonal, printr-o pasarelă peste strada Braşovului, care a fost conectată cu magazinul Crişul. Costurile pasarelei au fost suportate de către firma care administrează centrul comercial.

„Dacă în urmă cu 5 ani, când primarul Ilie Bolojan mi-a încredințat sarcina să organizez prima parcare, cea de lângă Tribunal, era o premieră, eram emoționat și îngrijorat cum voi duce la final un astfel de proiect, astăzi am ajuns la a patra parcare și nu ne vom opri aici. Față de primele pe care le-am făcut pe banii constructorului, observând că timpul de execuție durează, am schimbat metoda. Facem pe banii ADP-ului iar constructorul va primi toți banii în maxim o lună de la finalizare. Am găsit pe această metodă un constructor serios, Electrogrup Cluj, care a făcut o treabă foarte bună. Noi avem o parcare înainte de termen iar dânșii și-au făcut un nume și în orașul nostru, pentru că Oradea este un municipiu potent în ceea ce privește realizarea investițiilor, și și-au găsit cu această ocazie o piață și aici. Venind de la ceremonia de depunere a coroanelor de ziua orașului am trecut pe lângă fosta policlinică și m-am gândit, ce bine ar fi să fie renovată această policlinică, o clădire deosebit de valoroasă, pentru că după ce se va muta acolo Consiliul Județean, cei care vor veni la Consiliu vor avea unde parca autovehiculele. Toate lucrurile se leagă în timp”, a spus Liviu Andica. 

Valoarea lucrărilor este de puțin peste 16 milioane de lei, fără TVA. După recepție, parcarea va fi vândută către Primăria Oradea, care va achita contravaloarea acesteia timp de 5 ani, în 10 rate semestriale.