Lucrările de modernizare a străzii Codrilor şi amenajarea parcării şi accesului la Aquapark-ul Nymphaea sunt în curs de finalizare, cu o întârziere de aproape patru luni faţă de termenul iniţial stabilit în contract. Motivele pentru depăşirea termenului de execuţie sunt sezonul rece, modificarea proiectului şi înlocuirea reţelelor de termoficare din zonă.

 

Viceprimarul Florin Birta a prezentat, ieri, situaţia lucrărilor executate în faţa Complexului Termal Nymphaea, care au presupus modernizarea străzii Codrilor prin mutarea axului drumului spre calea ferată, amenajarea intersecției cu străzile Aleea Ștrandului, Olteniei și Piatra Craiului prin realizarea unei girații, realizarea accesului la parcarea Aquapark-ului, reamenajarea spațiilor de parcare existente și crearea unor noi locuri de parcare. Lucrările au început în data de 1 noiembrie 2016, termenul de execuţie fiind 6 luni. Viceprimarul Florin Birta susţine că acest termen a fost depăşit pentru că nu s-a putut lucra în sezonul rece, nici în zilele ploioase din primăvară. De asemenea, au fost aduse modificări la proiectul iniţial şi au fost deruate lucrări de devieri de reţele în zonă, astfel că termenul a fost depăşit, urmând ca lucrarea să fie gata cel târziu la sfârşitul acestei luni, în prezent lucrându-se la finisaje. „În această zonă am întubat Pârâul Întunecat pentru a putea asfalta strada Codrilor în bune condiții și pentru a se realiza girația. Pentru lărgirea parcării, am mutat axul străzii Codrilor spre linia ferată și am realizat aproximativ 120 de noi locuri de parcare, parcarea Aqupark-ului având în prezent aproape 600 de locuri de parcare și 3 parcări pentru autocare. Între parcare și stradă am executat un zid de sprijin, iar la toamnă, pe partea dinspre calea ferată a străzii, vom planta un aliniament de arbori pentru a crea o perdea verde. Căutăm totodată parteneri care să amenajeze girația realizată și spațiile verzi”, a declarat Florin Birta. Tot aici, au fost amenajate trotuare şi a fost înlocuit sistemul de iluminat public. Totodată, s-a amenajat o pistă de biciclete pe strada Codrilor, care în prezent ajunge până la Ştrandul Dinamo, însă, în acest an, municipalitatea vrea ca această pistă pentru biciclete să ajungă până la Podul Constantin Prezan, astfel încât să se facă legătura între pod şi Parcul Brătianu. Viceprimarul a mai menţionat că în acest an s-a lucrat și la asfaltarea străzii Aleea Ștrandului care face legătura cu strada Codrilor, pentru a da un aspect unitar zonei. Valoarea lucrărilor realizate în zona Codrilor-Aquapark-ul Nymphaea este de 3,73 milioane lei fără TVA, constructori fiind Gauss Topo, Abed Nego şi Ritmoteh.  

Tot în această zonă, în prezent se lucrează la amenajarea primei piste sintetice de tartan din Oradea. Aceasta va avea 1.045 m lungime şi 1,2 m lăţime şi va înconjura Parcul Brătianu. Pista este realizată de Primăria Oradea în parteneriat cu Eco Bihor, din taxa de depozitare încasată de la alte localități care depozitează la halda ecologică din Oradea.

Constructorul lucrării este firma Drumuri Bihor, partea sintetică urmând să fie turnată de o firmă din Baia Mare. Lucrările, care au început la 1 august, trebuie să fie gata în 45 de zile. Valoarea lucrării este de 530.000 lei cu TVA inclus.

„Am constatat că pista de alergare pe care am făcut-o acum un an la Sala Sporturilor, în jurul terenurilor de tenis, se bucură de un real succes. Totodată, văzând că în Parcul Brătianu foarte mulţi oameni dimineaţa şi seara sau chiar în cursul zilei aleargă, am decis să construim această pistă de alergare sintetică, gândindu-ne foarte mult la sănătatea celor care aleargă şi pentru a le oferi cele mai bune condiții. Pista urmează să fie realizată din tartan, un material elastic care amortizează vibrațiile din articulații”, a declarat viceprimarul Florin Birta. El a precizat că, în acest an, aici va fi amplasată statuia lui Ion I.C. Brătianu.