Preşedintele Klaus Iohannis, Familia Regală, mai mulți comisari europeni, dar și peste 100.000 de români sunt așteptați la Alba Iulia, de Ziua Națională. Președintele va participa la inaugurarea Monumentului Unirii, apoi la cel mai spectaculos ceremonial militar din ultimii ani.

La 100 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia sunt așteptați peste 100.000 de participanţi. Președintele Klaus Iohannis va sosi la Alba Iulia după ce va participa la parada militară de la București. Șeful statului va participa, la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Marii Uniri, o construcție de 20 de metri înălțime, din piatră, sub forma unor patru cruci și a două litere ”U” întoarse. Tot cu această ocazie va fi inaugurat și Podul Unirii, care face legătura între monument și Catedrala Reîntregirii, în care au fost încoronații Regii Ferdinand și Maria.

Ceremonialul militar se anunță a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin fața oamenilor vor defila peste 2.000 de militari români, dar și foarte multe mijloace tehnice, între care Humvee-uri (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), Vamtac, TAB-uri Zimbrul, TAB-uri cu aruncător de cal. 82 mm, autocamioane DAC cu aruncătoare de calibru 120 mm, autospeciale pentru depistarea dispozitivelor explozive improvizate, autocamioane DAC cu tunuri antiaeriene 2×35 mm, sisteme de rachete HAWK, radare mobile, centre de comunicații transportabile tip container radioreleu îmbarcate pe camion. Dacă vremea va fi favorabilă, de la Baza 71 Aeriană „General Emanuel Ionescu” Câmpia Turzii vor decola nouă elicoptere de atac IAR 330 PUMA, care vor zbura în celule de câte trei. Parada va fi deschisă de trei elicoptere cu steag tricolor. De asemenea, potrivit ultimelor informații, cerul va fi brăzdat de șase avioane supersonice de luptă F16, două avioane de transport - C17 J Spartan și C 130 Hercules - cinci avioane IAR Șoim.

La Alba Iulia sunt așteptați aproape toți membrii Familiei Regale, Patriarhul României și al Ierusalimului, mai mulți comisari europeni, miniștri, parlamentari de la toate formațiunile politice, primari din mai multe județe ale țării, dar și din Austria, Germania și Italia.

În dimineața zilei de 1 Decembrie programul debutează la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării. De la ora 8.00 are loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, de şase kilometri, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România.

De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire „Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10.45, în faţa Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918. De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale.

De asemenea, întrucât majoritatea străzilor vor fi blocate, la intrările în oraș, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu și Munții Apuseni se vor amenaja parcări imense, pe terenuri agricole, în care încap peste 8.000 de mașini și 300 de autobuze.