Începând de mâine şi până pe data de 23 aprilie, în incinta Pieţei Ioşia Nord va fi deschisă hala pentru sacrificarea mieilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Taxa de sacrificare a mielului este stabilită la valoarea de 25 de lei, costul cărnii de miel urmând să fie reglat în funcţie de cerere şi ofertă. Programul de funcţionare al pieţei de miei, în cele 10 zile, va fi între orele 8.00 - 20.00, în afară de zilele de duminică, când piaţa este închisă.

Conducerea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (R.A.P.A.S.) Oradea a decis ca, în perioada 13 - 23 aprilie, să funcţioneze, ca în fiecare an, hala pentru sacrificarea mieilor din incinta Pieţei Ioşia Nord. În acest sens, R.A.P.A.S. a decis să pună la dispoziţia comercianţilor 250 mp de spaţiu în piaţă pentru construirea de ţarcuri, pe lângă spaţiul halei destinat pentru sacrificare, în suprafaţă de 168 mp. De asemenea, regia va asigura măcelarilor două asomatoare, robinete cu apă şi găleţi de plastic. Măcelarii au obligaţia să aibă carnetele de sănătate vizate la zi, conform legii, să-şi aducă halate şi echipamente de protecţie necesare desfăşurării unei astfel de activităţi în condiţii de igienă şi legalitate. Fiecare măcelar va avea un ecuson cu numărul de înregistrare, numere ce vor fi trecute pe cartonaşe şi înmânate clienţilor, pentru ca aceştia să aibă o mai bună identificare atât a măcelarului, cât şi a propriului miel sacrificat, încercându-se în acest fel să se elimină orice încurcătură. Prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 6 din 12.08.2010, tarifele practicate în Piaţa Ioşia pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor de Paşti sunt de 10 lei/cap/zi pentru prezentare miei pentru vânzare şi sacrificare, 63 lei/persoană/zi - tarif măcelar prestare servicii, respectiv 265 lei/zi/persoană - tarif persoană juridică (fizică) achiziţionare piei. De asemenea, clientul va trebui să achite măcelarului câte 25 de lei, taxa de sacrificare. Piaţa de miei, în cele 10 zile, va funcţiona între orele 8.00 - 20.00, fiind închisă în zilele de duminică. Ieri, angajaţii RAPAS făceau utimele pregătiri pentru inaugurarea pieţei de miei, care va avea loc mâine. A fost dezinfectat spaţiul de sacrificare a mieilor. De asemenea, grupurile sanitare au fost, la rândul lor, igienizate. "Am dezinfectat toate mesele şi am văruit toţi stâlpii din hală. Mâine seară (azi - n.r.) vor sosi şi cele două asomatoare. Tot mâine vom monta şi cântarele. Totul este pregătit, avem avizele necesare pentru desfăşurarea activităţii de sacrificare a mieilor", ne-a declarat Claudia Hirţe, administratorul Pieţei Ioşia Nord.

Până ieri, conform informaţiilor oferite de reprezentanţii R.A.P.A.S., 12 măcelari şi-au manifestat dorinţa de a desfăşura activitate în aceste zile în hala de miei. În ce priveşte numărul crescătorilor de oi, acest aspect este încă necunoscut. De asemenea, nici preţul pentru vânzarea mielului nu este încă stabilit. Anul trecut, pentru un kilogram de miel viu s-a cerut 15 lei, iar în 2009 preţul a fost de 9 lei/kg.