Piaţa de vechituri, (Ocska, Obor) şi mai nou redenumită Piaţa 100, îşi va deschide porţile în data de 3 noiembrie pe noul amplasament, situat pe șoseaua de centură, vizavi de Cartierul Europa. Mai mare cu peste trei hectare decât actuala piaţă de vechituri, piaţa nu va avea mese comerciale și nici copertine, comercianţii fiind sfătuiţi să-şi achiziţioneze mese pliante și corturi demontabile. În plus, va găzdui concerte în aer liber şi expoziţii.

 

Lucrările de amenajare a noii Piețe 100 se apropie de final, şeful Administrației Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, anunţând că prima zi în care comercianţii îşi vor putea prezenta marfa în noua Piaţă Obor va fi sâmbătă, 3 noiembrie. Pe noul amplasament, situat de cealaltă parte a drumului de centură, vizavi de Cartierul Europa, au fost realizate 1.830 locuri pentru vânzare de antichități, haine și alte obiecte, în timp ce pentru vânzarea de autoturisme au fost prevăzute 1.350 de locuri. Investiţia, în valoare de 8,55 milioane lei fără TVA, a fost finanțată de către Primăria Oradea și realizată de firma Trameco, în asociere cu Drumuri Bihor și Drum Asfalt. Suplimentar, au fost efectuate lucrări la spațiile comerciale (montat ferestre, uși termopan, turnat pardoseli), o platformă pentru deșeuri, pereți antifoc, drum și porți de acces, în valoare de 759.000 lei, sumă provenită din fondurile proprii ale ADP Oradea. Suprafața amenajată este de 8,3 ha, mai mare cu peste trei hectare decât actuala piaţă. Din această suprafață, 2.100 mp revin construcțiilor - o clădire administrativă, 32 de chioșcuri de alimentație publică (fiecare de câte 54 mp), patru toalete publice (câte una la fiecare tronson) și două spații pentru depozitat deșeuri. Având în vedere că în vechea piață nu existau locuri de parcare în interior, aici au fost prevăzute 614 locuri pentru autoturisme și 14 locuri pentru microbuze. „Îi sfătuim pe viitorii utilizatori ai pieței să își achiziționeze mese pliante și corturi demontabile, deoarece în noua Piață nu vor fi montate mese comerciale și nici nu se va permite montarea de structuri fixe. Acest lucru se întâmplă peste tot în țară și în lume, în bazaruri, cu atât mai mult cu cât spațiul ocupat de vechea piață a fost transformat într-un depozit de gunoaie. La finalul zilei, piața va trebui să rămână goală, curată, comercianții având o oră la dispoziție după terminarea programului pentru a aduna mesele și a face curățenie”, a declarat Liviu Andrica. Potrivit acestuia, spaţiul noii pieţe va putea fi folosit şi pentru alte activităţi, cum ar fi unele expoziții sau concerte în aer liber.

Programul de funcționare al noii Piețe 100 va fi, pentru zona auto, de luni până sâmbătă, între orele 8.00 - 18.00, și duminică, între orele 6.00 - 18.00, iar pentru zona bazar, sâmbătă și duminică, între orele 6.00 - 17.00. Casieria va fi deschisă zilnic, după următorul program: luni - vineri, între orele 9.00 - 18.00, iar sâmbătă - duminică, între orele 6.00 - 17.00.

Pentru a facilita accesul la noua Piață 100, ADP Oradea va închiria autobuze de la OTL, care să efectueze, gratuit, transportul pietonilor. Acestea vor circula în fiecare sâmbătă și duminică, cu plecare din parcarea de la vechea Piață Obor. Frecvența mijloacelor de transport va fi, pentru început, din 20 în 20 de minute, începând de la ora 8.00 și până la ora 14.00, urmând a fi ajustată în funcție de cererea comercianților și a clienților noii piețe.