Ediția a XXIII-a a Festivalului de Teatru Scurt, componentă a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, a ajuns la final după opt zile de maraton teatral. Selecționerul acestei ediții, criticul de teatru Mircea Morariu, a propus pentru secțiunea concurs 14 spectacole de la teatre din întreaga țară.

 

Sarcina de a desemna câștigătorii a revenit juriului format din criticii de teatru Ion Parhon, Doru Mareș și Octavian Saiu, care au decis acordarea următoarelor nominalizări şi premii: Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat ex aequo Andei Saltelechi, pentru rolul Francesca din spectacolul „Pe jumătate cântec”, Teatrul de Foc Bucureşti, şi Irinei Naum, pentru rolul Carol din spectacolul „Oleanna”, de David Mamet, Teatrul „Jean Bart” Tulcea. Nominalizată la aceasttă categorie a fost şi actriţa Dana Dumitrescu, pentru rolul Elena Ivanovna Popova, din spectacolul „Ursul”, Teatrul de Stat Constanța.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat tot ex aequo lui Ion Grosu, pentru rolul Slava din spectacolul Somnambulism (Teatrul Nottara Bucureşti), şi lui Cristian Naum, pentru rolul John din spectacolul Oleanna (Teatrul Jean Bart Tulcea). Nominalizat la această categorie a fost şi actorul Marius Bodochi, pentru rolul Grigori Stepanovici Smirnov, din spectacolul Ursul.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost acordat artistei Carmencita Brojboiu - pentru spectacolul „Ursul”,  Teatrul de Stat Constanța. Nominalizaţi la această categorie au mai fost Adrian Damian, pentru spectacolul Cafeneaua Pirandello, Teatrul Regina Maria Oradea, şi Crista Milea, pentru spectacolul Oraşul nostru, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad. La categoria cea mai bună regie a fost premiat Cristian Ban, pentru regia spectacolului Oraşul nostru - Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad. Au mai fost nominalizaţi la această categorie Felix Alexa, pentru regia spectacolului Ursul, şi Mihai Măniuţiu pentru regia spectacolului Cafeneaua Pirandello.

La categoria cel mai bun spectacol premiul a revenit Cafenelei Pirandello, Teatrul Regina Maria. Au mai fost nominalizate Oraşul nostru (Teatrul Ioan Slavici Arad) şi Oleanna (Teatrul Jean Bart Tulcea).