Joi, 5  octombrie, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a fost deschis oficial evenimentul Zilele Revistei Familia. Ca în fiecare an, prima zi a acestui maraton cultural şi literar a fost marcată de decernarea Premiilor Revistei Familia, o onoare de care s-au bucurat de-a lungul timpului mari nume ale literaturii româneşti, ca Ştefan Augustin Doinaş, Paul Goma sau Ana Blandiana.

 

Zilele Revistei Familia s-au deschis cu prezentarea celor mai noi apariţii editoriale la Biblioteca Revistei Familia. Prima carte prezentată a fost Panteon, un album care cuprinde toate personalităţile omagiate de Iosif Vulcan în Familia, în perioada 1865-1906. „Aceşti oameni proveneau din diferite medii, erau comercianţi, scriitori, profesori, pictori. Dar mai presus de asta erau modele, erau repere pentru societate”, a subliniat redactorul şef al revistei, Traian Ştef. Acesta a mai subliniat că se vor face demersuri pentru ca aceste portrete să ajungă în şcoli, fiind necesar ca astfel de personalităţi să „reintre în memoria oamenilor”.

Volumul a fost posibil graţie eforturilor depuse de Iuliana Păcurar, cea care a îmbogăţit Panteonul cu date biografice de factură recentă ale personalităţilor amintite, şi Miron Beteg, cel care s-a ocupat de reproducerile după portretele iniţiale.

Un alt volum apărut la Biblioteca Revistei Familia este „Justin Popfiu - O privire fugitivă peste literatura română și lipsa unei istorii critice a literaturei române (1870)”. Volumul a fost îngrijit de prof. univ. dr. Ioan Simuţ, cel care-l consideră pe preotul greco-catolic şi filologul Justin Popfiu “profetul istoriei critice a lui Titu Maiorescu”. De asemenea, au mai fost prezentate volumele: Sergiu Vaida - Într-o lumină aurie (volum îngrijit de Alexandru Sereş şi menit să aducă în atenţia cititorilor din toată România un poet bihorean care a dispărut înainte de vreme, fără a fi apucat să publice vreun volum de poezie); Exitus, de Lucian Scurtu, şi recent lansata carte în două volume, „Teatru, intrigă şi iubire” a teatrologului Elisabeta Pop.

După o scurtă pauză, directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a decernat Premiile Revistei Familia.

Premiul pentru debut, „De-aş avea”, i-a revenit tânărului poet braşovean Ioan Şerbu. Lucian Vasile Szabo a fost distins cu premiul special pentru memoria culturală. Premiul M.G. Samarineanul i-a revenit criticului şi istoricului literar Marius Miheţ. Premiul Radu Enescu i-a revenit poetului, eseistului şi creatorului de revistă Nicolae Coande, din Craiova, iar premiul Ovidiu Cotruş, pentru excelenţă în proză şi dramaturgie i-a revenit regizorului Radu Ţuculescu. De asemenea, Premiul Octav Şuluţiu i-a revenit poetului, prozatorului şi criticului Adrian Alui Gheorghe, din Piatra Neamţ, premiul Alexandru Andriţoiu i-a revenit poetului arădean Remulus Bucur, iar premiul cel mare, Premiul Iosif Vulcan, pentru excelenţa în creaţie literară şi construcţie culturală, a fost câştigat de poetul şi editorul Călin Vlasie.

Zilele Revistei Familia au continuat şi vineri, cu recitaluri şi colocvii. Sâmbătă, între orele 10.00-12.00, în Sala Mare a Primăriei, orădenii au fost invitaţi la întâlnirea cu Revista România Literară. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Sorin Lavric, Simona Vasilache şi Daniel Cristea-Enache.