Înarmați cu vâsle și veste de salvare, 15 elevi de la Liceul German din Oradea, în frunte cu profesorul de educație fizică Ciprian Sirca, au navigat ieri, pe apele Crișului Repede, în cadrul tradiționalului eveniment intitulat „Duși cu pluta”.

În fiecare an, în luna iunie, la Oradea are loc o acțiune unică în țară, „Duși cu pluta”, eveniment organizat de profesorul Ciprian Sirca, de la Liceul German „Friedrich Schiller”.

Anul acesta, acțiunea s-a desfășurat miercuri, 14 iunie, iar startul s-a dat la ora 12.30, de lângă restaurantul Dock.

La eveniment au participat 15 elevi, din clasa a X-a, de la Liceul German: Alessia Ardelean, Catinca Bogdan, Lara Ocraim, Tania Hoduț, Iulia Oșvat, Sophia Sunkel, Bianca Mureșan, Petra Jurău, Adrian Trip, Ianis Pașcalău, Alexandru Chiș, Mihai Murguly, Marcus Cipleu, Luca Titerlea și Erik Luncan.

Tinerii i-au avut alături pe profesorii Cristina Abodi și Ciprian Sirca.

„Intitulat sugestiv,,Duși cu pluta”, evenimentul se află la cea de-a IX-a ediție. Este un proiect de suflet, care se desfășoară pe tot parcursul anului școlar, implicând atât elevii, cât și profesorii școlii noastre. Acest proiect este mesajul nostru la ceea ce înseamnă colectarea selectivă și reciclarea. Am adunat, pe tot parcursul anului școlar, peste 1500 de flacoane, de la cele de 0,5 până la cele de 10 litri, în greutate de aproximativ 100 kg. Am reușit, astfel, să umplem 74 de saci, acțiunea (umplerea lor) fiind realizată în Săptămâna verde”, ne-a declarat profesorul Sirca.

Dacă la edițiile anterioare organizatorii au realizat o ambarcațiune mai mare (de 30 de saci), începând cu această ediție, au decis să creeze mai multe ambarcațiuni mici (de 9 saci) și să organizeze un concurs între ele. Au fost declarați câștigători elevii care au parcursul traseul de lângă Dock la podul Sovata, pe apele Crișului Repede, fără să cadă de pe barcă. Competiția a presupus, așadar, multă atenție, îndemânare și viteză.

„Ne-am implicat în această acțiune, deoarece nu foarte multe școli organizează asemenea evenimente și nu toată lumea are posibilitatea să se dea pe Criș într-o barcă din PET-uri. Consider că este important să reciclăm, pentru că, în scurt timp, dacă vom continua în acest fel, planeta noastră nu va mai rezista”, ne-a declarat Catinca Bogdan.

„Organizarea acestei acțiuni mi se pare o idee foarte bună, întrucât este o modalitate de a arăta și altora cum putem folosi obiectele reciclabile. Am acasă la părinți mai multe containere, în jur de trei sau patru, în care gunoiul este colectat selectiv”, ne-a spus și Petra Jurău.

La final, câștigătorii concursului „Duși cu pluta” au fost următorii: pe locul I - echipajul format din elevii Luca Titerlea și Alessia Ardelean; pe locul II – Catinca Bogdan și Petra Jurău, iar pe locul III – Bianca Mureșan și Erik Lucan.

Premiile au constat în bani oferiți de Asociația „Friedrich Schiller” și diplome. De menționat că flacoanele din care au fost create bărcile au fost duse la reciclat.

Și de această dată, profesorul Ciprian Sirca a ținut să aducă mulțumiri Salvamont Salvaspeo Bihor (care i-a dotat cu vâsle și veste de salvare) celor de la Eco Bihor și, nu în ultimul rând, tuturor elevilor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea evenimentului.