Complexul Muzeul Ţării Crişurilor a decis să realizeze un proiect cultural de anvergură dedicat evenimentului Marii Uniri. Proiectul a debutat încă de anul trecut, la muzeul memorial Aurel Lazăr, şi cuprinde o serie de activităţi ştiinţifice şi educative care include dezvelirea unor plăci comemorative cu numele delegaţilor bihoreni la Alba Iulia. Prima placă a fost dezvelită în comuna Mădăras joi, 25 ianuarie.

„Muzel Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor încearcă, prin aceste proiecte, să readucă în memoria dumneavoastră numele delegaţilor bihoreni care au pornit spre Alba Iulia în iarna lui 1918”, a spus managerul MTC, Aurel Chiriac, la inaugurare. „Acest proiect care presupune realizarea unor plăci comemorative cu numele delegaţilor va fi prezent în 60 de localităţi din judeţul Bihor. Inaugurarea a avut loc în Mădăras şi pentru că dintre delegaţii de aici a făcut parte învăţătorul Teodor Neş, un intelectual de marcă al judeţului Bihor în perioada interbelică”, a spus Aurel Chiriac.

Din delegaţii care au pornit din Mădăras, patru au avut drept de vot în cadrul Adunării de la Alba Iulia, aşa cum a subliniat primarul comunei, Dan Alexandru Tiurbe. De altfel, Aurel Chiriac a ţinut să-i mulţumească edilului pentru promptitudinea de care a dat dovadă atunci când i-a fost propus acest proiect.

Acţiunea inaugurală s-a bucurat de prezenţa şcolarilor din localitate, care au îmbrăcat portul popular şi au venit la primărie să cânte Imnul naţional. Placa a fost sfinţită de preotul comunei, iar bihorenii care au asistat la slujbă au fost ulterior poftiţi de istoricul Gabriel Moisa la o scurtă prelegere în care au fost prezentaţi delegaţii nominalizaţi. La finele acţiunii a avut loc un mic spectacol pe scena Casei de Cultură Mădăras.

Proiectul care îşi propune realizarea unor plăci comemorative cu numele delegaţilor bihoreni va continua astăzi, în comuna Gepiu. Organizatorii îşi doresc, acolo unde este posibil, ca plăcuţele să fie montate chiar pe imobilele unde au locuit delegaţii. Dacă aceste case nu mai există, ori urmaşii nu sunt de acord cu propunerea, plăcuţele vor fi montate pe imobilul primăriilor din localitate, aşa cum a fost cazul şi la Mădăras.