S-au revăzut după mai bine de o jumătatea de secol. 27 de absolvenți ai Şcolii medii nr.1 Oradea, astăzi Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, s-au întâlnit vineri, cu ocazia aniversării a 55 de ani de la absolvire.

În ciuda vârstei, foștii colegi s-au recunoscut imediat ce s-au văzut și au început să depene amintiri de pe vremea când erau elevi. În 1963 au finalizat studiile patru clase cu aproximativ 120 de tineri. Datorită bunei pregătiri, mulți dintre ei au plecat la facultăți și apoi au urmat cariere profesionale importante în țară și străinătate. Cei mai mulți dintre cei care au venit la întâlnire au fost din Oradea.

„Între 1953-1963 era o atmosferă de seriozitate și de înțelegere față de elevi. Aveam un corp de profesori de valoare care reușise să supraviețuiască tranziției 1945-1960. Examinările erau serioase, se inducea responsabilitate în elevi, iar profesorii, cu diverse prilejuri, se apropiau foarte mult de noi: cercuri literare, cercuri de fizică, excursii etc. Astea ne uneau. Se încuraja participarea la olimpiade, eu am participat la cele de matematică. Era o atmosferă care stimula elevii buni, erau panouri de onoare, se discuta despre modul în care se învață, se glumea. A fost o perioadă fertilă și caldă”, a povestit Dragomir Toma-Leonid, profesor asociat la Universitatea „Politehnica” din Timişoara și membru al Academiei de Științe Tehnice din România.  

După ce au ajuns în sala festivă și s-au așezat în bănci, foștii absolvenți au cântat Gaudeamus. Actualul director Florin Nicoară le-a spus și el câteva cuvinte. „Sper să găsiți acestă școală, cel puțin la același nivel cu cea în care ați terminat. Astăzi, aici sunt 38 de clase cu 1.107 elevi. Anul trecut am avut promovabilitate 100% și la clasa a VIII-a și la a XII-a. Știți și dumneavostră că nu putem fi mereu așa. Depinde de ce generații avem. Societatea e în cădere liberă iar Gojdu nu este în afara societății. Este dureros că cei mai buni dintre absolvenții noștri pleacă dincolo, dar nu putem face nimic. Anul viitor serbăm centenarul liceului și veți fi invitați la eveniment”, a spus, printre altele, Florin Nicoară.

A urmat strigarea catalogului, prilej bun de aduceri aminte și glume.