Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a primit, recent, o donație generoasă din partea Federației Comunităților Evreiești din România, constând într-o serie de titluri din volume importante pentru studierea istoriei și culturii evreiești. Recepția oficială a acestei donații de carte a avut loc duminică, 7 mai, printre cei prezenți numărându-se și Silviu Vexler, președintele FCER.

 

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a organizat, împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România, Consiliul Județean Bihor și Revista de cultură „Familia”, un eveniment ce marchează această donație deosebită. Au participat: Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea, Ancuța Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

La eveniment au mai fost prezenți Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Gheorghe Carp, fost senator de Bihor și Angela Lupșea, director executiv al Oradea Heritage, alături de peste 30 de bibliotecari și reprezentanți ai presei.

„Ceea ce se întâmplă la Oradea este unic, iar colaborarea dintre Federația Comunităților Evreiești din România, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea să fie un model pentru restul țării”, a spus Silviu Vexler, președintele FCER, în cadrul evenimentului.

Donația de carte este un semn de respect și apreciere pentru bibliotecă și pentru rolul său însemnat în comunitatea locală. Astfel, au fost donate 207 titluri, cumulând 9.370 de exemplare, ce au fost distribuite către bibliotecile orășenești din Valea lui Mihai, Aleșd, Nucet, Marghita și Beiuș, către bibliotecile comunale din Nojorid, Sântandrei, Săcădat, Diosig, Tinca, Budureasa, Tria, la biblioteca Universității din Oradea, a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la bibliotecile următoarelor

instituții de învățământ liceal: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Floare de Lotus” din Sânmartin, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, dar și la numeroase biblioteci școlare din Bihor

și din județul Sălaj. De asemenea, distribuția volumelor a depășit granițele României, beneficiari ai acestei donații fiind și cititori din Ucraina, unde au fost distribuite peste 700 de volume.

Printre volumele donate se numără lucrări importante din domenii, precum: literatura evreiască, teologie și filosofie, dar și alte subiecte legate de cultura evreiască. Acestea vor fi adăugate la colecțiile existente ale bibliotecii și vor fi puse la dispoziția publicului larg pentru a fi studiate și cercetate.

Prin această donație, Federația Comunităților Evreiești din România își manifestă angajamentul de a sprijini educația și cultura în rândul comunității, promovând, în același timp, diversitatea culturală și înțelegerea interculturală.

„Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor este recunoscătoare pentru acest gest generos și pentru sprijinul continuu pe care îl primește din partea comunității. Această donație reprezintă un exemplu remarcabil al modului în care organizațiile și comunitățile etnice pot colabora pentru a promova educația și cultura în rândul societății. Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor se angajează să valorifice aceste resurse în cel mai bun mod posibil și să ofere acces la ele într-un mod echitabil și responsabil, pentru a sprijini dezvoltarea educațională și culturală în regiune”, a transmis Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene.