Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi măsurile de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie. Printre acestea se numără deschiderea teraselor, a plajelor, dar și deplasările în afara localităților fără declarație pe proprie răspundere.

 

„Nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie vor redeveni posibile. Astfel, se redeschid terasele. E clar că e nevoie de unele măsuri foarte speciale și ele vor fi comunicate – mesele vor fi la 2 metri, vor putea să stea maxim patru persoane la o masă și lucrurile vor fi sub control. De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu maximul 500 de spectatori, cu distanțare, cu control foarte strict la intrare și respectarea tuturor normelor de igienă.

„În ce privește deplasările în afara localității, acestea vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim din localitate”, a adăugat șeful statului.

El le-a dat o veste bună și iubitorilor de competiții sportive.

„Se vor putea relua competițiile sportive, doar pentru sporturile care se practică afară, mai puțin sporturile de contact. Competițiile se vor desfășura fără spectatori”, a mai spus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele a solicitat atenţie, în continuare, din partea populaţiei, în condiţiile în care s-au înregistrat 200 de cazuri noi de infectare, pe parcursul ultimelor 24 de ore.

„Am avut o şedinţă destul de lungă împreună cu premierul Orban, cu mai mulţi miniştri şi consilieri prezidenţiali. Am analizat situaţia în care ne aflăm, stadiul epidemiei şi ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecinţă, în continuare, atenţie, atenţie, atenţie!", a transmis Iohannis.

 

Elevii bolnavi primiţi la examen

Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat, după ședința cu miniștri și premierul Ludovic Orban, că elevii bolnavi sau carantinați pot susține o a doua sesiune de bacalaureat sau evaluare națională.

„Examenele nationale vor avea loc fizic asa cum au fost anunţate şi planificate de câteva săptămâni. Evaluarea naţională începând din 15 iunie după care examenul de Bacalaureat. Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil sa fie copii care sunt bolnavi care vin la examen. La Evaluarea Naţionala, pentru copiii care sunt bolnavi, care sunt găsiţi cu febră la intrarea în şcoala pentru motive medicale și de carantină se organizează o a doua sesiune din 29 iunie. În privinţa Bacalaureatului cu siguranță şi aici pot fi copii cu probleme și se va organiza ca şi în alţi ani a doua sesiune de Bacalaureat în august”, a declarat Klaus Iohannis.