În perioada 6-9 iulie, în Reims, Franța, s-a desfășurat cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional Clin d’Oeil, eveniment dedicat artiștilor vizuali surzi din întreaga lume încă din 2003. Orădeanul Remus Ilisie, artist vizual neauzitor, a obținut, în cadrul festivalului, premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul scris și regizat de el „Se mută lumina”.

Aproape 14.000 de oameni, la evenimente

Pe parcursul celor patru zile, la manifestările organizate în cadrul Festivalului au participat în jur de 13.700 de oameni: 583 de membri (incluzând artiști, voluntari, echipa organizatoare CinéSourds, interpreți ai limbajului mimico-gestual, sponsori, invitați VIP, șoferi, gardieni, echipa de catering); 234 de artiști vizuali care au avut standuri cu lucrările lor; 179 de copii (care au avut propriul program „Mini Clin d’Oeil”) și 72 de jurnaliști.

Remus Ilisie este artist vizual neauzitor orădean, fiind licențiat al Facultății de Arte Vizuale din Oradea, specializarea: Pictură. Remus a obținut masteratul în pictură în anul 2007, la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

„Prima mea opțiune este și va rămâne întotdeauna pictura, însă nu pot ignora înclinația pe care o am și pentru celelalte arte care implică și vizualul: cinematografia și teatrul”, mărturisește Remus. Tânărul este actor amator în trupa de teatru „Experiment. Teatru. Clandestin”, trupă care a avut o serie de reprezentații din seria „Forme”, în incinta Cetății Oradea, atât anul trecut, cât și anul acesta.

Premiul pentru cel mai bun actor

În ceea ce privește afinitatea sa pentru cinematografie, Remus Ilisie regizează și scrie scenarii de filme de scurt-metraj. În acest an, în cadrul TIFF, s-a derulat competiția „The Pitch”, dedicată scenariștilor din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș. Remus a ajuns, cu scenariul său, printre primii 10 concurenți. Unele dintre filmele realizate de el au fost selectate în diverse competiții naționale (Festivalul Filmului de Piatră din Piatra-Neamț) și internaționale, precum cel din Reims, de anul acesta. În ceea ce privește Festivalul Internațional Clin d’Oeil, a existat o etapă eliminatorie. Cineaști surzi din toată lumea și-au putut înscrie filmele în competiție. Acestea au fost selectate de un juriu internațional din Marea Britanie și Franța. Filmul lui Remus de scurt-metraj „Se mută lumina” (The Moving Light) a fost selectat la categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor. Premiul pentru cel mai bun film și cea mai bună regie a fost obținut de Kari de Elsa G. Björnsdóttir din Islanda, iar Premiul pentru cea mai bună actriță a fost primit de Jean Saint Clair, pentru rolul din „Signs of an Affair” din Marea Britanie.

Remus Ilisie a obținut premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul scris și regizat de el „Se mută lumina”. Premiul pentru cea mai bună animație a fost primit de Christopher Buhr, din Germania, pentru „The 7th Refugee”. S-a oferit, de asemenea, un premiu pentru cel mai bun film realizat de regizori tineri, obținut de elevi ai școlii „Heathlands” din Marea Britanie.

Orădeanul a organizat o expoziție de grup

Tot în cadrul Festivalului, Remus Ilisie a organizat o expoziție de grup la „3W Galeria” din Reims, care a avut vernisajul în data deschiderii oficiale a Festivalului. Expoziția a inclus picturi și instalații realizate de artiștii vizuali: Marek Krysztof Lasecki din Polonia și Demeter Robert și Remus Ilisie din România.

„Am reușit să realizez această expoziție, să-mi trimit lucrările, cu ajutorul Ambasadei României la Paris și al Institutului Cultural Român, instituții cărora doresc să le mulțumesc, în mod deosebit și pe această cale. Experiența din Reims a fost una interesantă, premiul mi-a adus zâmbetul pe buze, am apreciat modul în care au conceput și organizat întregul Festival și implicarea instituțiilor franceze în susținerea artiștilor cu deficiențe de auz. Sper ca într-o bună zi să avem și noi parte de un astfel de Festival”, a conchis interlocutorul nostru.