Orădenii care au făcut o plimbare în ultima perioadă pe Corso au putut observa că fântânile arteziene sunt oprite, spoturile din pavaj nu funcţionează, majoritatea clădirilor sunt acoperite cu plase, ceea ce afectează destul de mult imaginea unui pietonal reabilitat relativ recent.

Aerul fierbe în Oradea, dar pe unii orădeni îi deranjează zgomotul apei din fântânile arteziene de pe Republicii pietonal. Sesizată atât de pe reţelele de socializare cât şi la redacţie, CRIŞANA a descoperit că vinovaţi pentru oprirea apei de la fântâni sunt unii locatarii din imobilele de pe Corso, deranjaţi de zgomotul apei. Aspectul dezolant al acestei artere intens frecventate din Oradea este un alt aspect care îi dezamăgeşte pe mulţi turişti, dar şi orădeni.

„Plimbându-mă aseară nu am putut să nu constat cât de frumos a devenit oraşul nostru, cât de încântaţi sunt localnicii, dar mai ales vizitatorii. Dar trebuie să menţionez, e părerea mea, dar poate nu sunt singura, cât de urâtă e strada principală, de-a dreptul deprimantă. În primul rând pardoseala aceea gri mohorată, pietre urâte, lipsa în multe locuri, altele se mişcă... (nu mai vorbesc cât alunecă în perioada umedă), nicio lampă din această pardoseală nu funcţioneaza de ani de zile... noroc cu vitrinele şi terasele. Fântânile nu funcţionează... e vară de ce să funcţioneze??? Terasele arată urât, ar trebui să fie ceva uniform, cu umbrele mai vesele ca şi colorit..., iar clădirile nu mai vorbesc! Sunt în curs de reabilitare, dar până atunci??? Vin străinii şi caută strada principală cu renumitele palate... ce să le araţi? Prelatele??? Poate trebuia să se înceapă reabilitarea acestui centru istoric mai repede, cu clădiri situate mai la începutul străzii! Poate acest proces e de durată, dar partea cu luminile, fântânile, terasele???”, se întreabă o orădeancă pe un grup de pe o reţea de socializare.

 

Explicaţii de la Compania de Apă

Reprezentanţii Companiei de Apă-Canal, în administrarea cărora aparţin fântânile şi cişmelele din oraş, ne-au declarat că una dintre ele, cea de lângă Serviciul de Evidenţă a Persoanei, este defectă, urmând ca în cursul acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare să fie schimbată pompa. Cât despre cea din partea opusă, de lângă fosta Agenţie CFR, cei de la Compania de Apă ştiau că nu are nicio problemă, adică nu ar avea de ce să nu funcţioneze, mai ales în această perioadă caniculară. În urma unei vizite în teren, însă, echipa de intervenţie de la Compania de Apă a constatat că, într-adevăr, fântâna nu funcţionează, dar nu pentru că ar fi defectă, ci pentru că, surpriză, unii orădeni care locuiesc în zonă o opresc, deranjaţi fiind de zgomotul apei.

„Mulţi dintre locatari ştiu de unde se închid aceste fântâni, probabil, urmărindu-i pe colegii noştri când au unele intervenţii la ele. În cursul zilei de azi (ieri-n.r), fântâna a fost deschisă din nou, sperăm ca de această dată să nu mai fie orădeni care să o închidă”, ne-a declarat Renata Tripa, purtător de cuvânt al Companiei de Apă. De asemenea, Anca Sas, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Oradea ne-a declarat că, probabil, spoturile din pavaj sunt defecte şi ar trebui înlocuite, urmând ca persoanele responsabile să facă o evaluare a celor sesizate.