45 de grupuri de colindători din Oradea și județ au participat ieri, 5 decembrie, la ediția a XVII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, în cadrul programului „Bihorul colindă”.

Festivalul a debutat cu parada costumelor populare. Cei peste 600 de elevi au defilat prin centrul municipiului Oradea, pe traseul Biroul de Evidenţă a Populaţiei, zona pietonală Republicii, Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri până la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unde a avut loc un concurs-spectacol de colinde.  

La această ediție au participat 45 de grupuri de colindători din Oradea și Bihor. De asemenea, în cadrul evenimentului, au susținut un microrecital Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului  Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, condus de către părintele Ștefan Lakatos, Grupul „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc, Grupul Vocal al Parohiei Ortodoxe Române Ciuhoi, coordonat de  Roman Ioana și Grupul Vocal Coriteii al Liceului de Arte Oradea coordonat de prof. Aurica Bonțu, precum și Grupul elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic.

Festivalul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a fost inclus în proiectul „Bihorul Colindă”, demarat de Consiliul Județean Bihor, ajuns la a doua ediție. 

„Cele mai importante proiecte pentru comunitatea bihoreană sunt cele care se adresează sufletului. Prin aceste proiecte se face legătura între om și om. Prin straiele pe care colindătorii le poartă, prin simbolurile pe care aceste straie le au și prin colindele transmise din generație în generație, se face legătura cu neamul nostru. Iar prin sufletul curat al copiilor care colindă și prin mesajul pe care îl transmit, se face legătura cu Dumnezeu”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Potrivit organizatorilor, întregul eveniment pune în valoare parteneriatul dintre Biserică – Şcoală - Familie-Comunitate.

„Vă felicit pentru că prin parada la care ați participat și frumosul port popular pe care l-ați îmbrăcat, ne-ați arătat tuturor cât de frumos știe tânăra generație să păstreze tradițiile. Prin faptul că ați înțeles să păstrați peste generații zestrea noastră spirituală și culturală nealterată, veți transmite și mai departe în comunitățile din care ați venit vestea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, s-a adresat elevilor Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Proiectul „Bihorul Colindă” a debutat cu un concert de colinde susținut în 30 noiembrie în comuna Abram. Colindători de toate vârstele din județul Bihor susțin anul acesta 37 de concerte de colinde în 19 localități. În 20 decembrie, la Casa de Cultură din Oradea, va avea loc un concert de colinde susținut de cete de colindători care aparțin confesiunilor religioase din județul nostru.

 „Bihorul Colindă”  se încheie în 24 decembrie, cu manifestarea de Advent, în patru localități din județ: Oradea, Valea lui Mihai, Marghita și Cetariu.

Fiecare dintre cei peste 3.000 de colindători va primi ca premiu o straiță cu bunătăți oferite de European Drinks și European Food, pe care este imprimat mesajul „Mândru Bihorean”.

Proiectul „Bihorul Colindă” se desfășoară în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, biserici, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și primării.