Artiști contemporani din șapte țări au concertat weekend-ul trecut în spațiile iconice ale orașului, cu prilejul Sounds of Oradea Festival.

Melomanii au avut bucuria și emoția de a descoperi unele dintre cele mai relevante talente contemporane de pe scena muzicii clasice internaționale, printre care: legendarul tenor José Cura, dirijorul Noam Zur, soprana Lorena Puican, pianistul Facundo Ramirez, tenorul Reinaldo Droz, pianiștii distinși cu Steinway Artists, Vanessa Perez și Kristhyan Benitez, care este și câștigător al unui Latin Grammy, precum și mezzo-soprana Ester Pavlů.

Directorul artistic al festivalului, dirijorul catalan David Giménez Carreras, a condus, de-a lungul carierei, orchestre precum: Filarmonica din Viena, The London Symphony și Philharmonia în Londra, Filarmonica Münchner, Orchestre de Paris și Filarmonica della Scala, iar în prezent, este dirijor laureat al Orchestrei Simfònica del Vallès din Barcelona.

Programul SO Festival a acoperit un registru muzical larg, de la compoziții religioase argentiniene, la mari arii de operă.

Bucuria deschiderii ediției 2023 Sounds of Oradea Festival nu a fost împiedicată vineri seara nici măcar de vremea mohorâtă. American Classics Night a fost un spectacol grandios, mai mare chiar decât ploaia din Piața Unirii, cu soprana Lorena V. Puican, o adevărată forță a naturii, și dirijorul Noam Zur, care a condus cu viziune excepțională orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Misa Criolla, cea mai emoționantă compoziție religioasă a secolului XX în Argentina, a răsunat sâmbătă, la Basilica Romano-Catolică din Oradea. Această misă a fost una din primele compoziții muzicale pentru slujbele religioase, după ce Vaticanul a permis liturghiile în alte limbi decât cea latină. Misa Criolla a fost compusă de Ariel Ramirez și a fost interpretată de fiul compozitorului, Facundo Ramírez, împreună cu un grup de instrumentiști folclorici argentinieni, alături de tenorul venezuelean Reinaldo Droz, Corul Filarmonicii Oradea și organistul orădean János Zsigmond Kristófi.

Sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Teatrul Regina Maria, melomanii au fost invitați la un concert de pian susținut de duo-ul Vanessa Perez și Kristhyan Benitez, A Fuego Lento. Colaborarea dintre cei doi pianiști din America Latină a oferit publicului un program de muzică clasică adaptat la tradițiile muzicale vibrante și colorate ale continentului.

Un moment special a fost și aseară, când legendara voce a tenorului José Cura a fost acompaniată de extraordinara mezzosoprană cehă Ester Pavlů, în interpretarea celor mai iubite arii și duete din opere, precum: Carmen, Aida, Cavalleria Rusticana și I Pagliacci. Mezzosoprana cehă Ester Pavlů a absolvit Academia de Arte ale Spectacolului din Praga și și-a perfecționat talentul în masterclass-uri cu Aprile Millo, José Cura și Peter Dvorsky. A câștigat numeroase competiții internaționale, printre care Antonín Dvořák Singing Competition, Concursul Internațional de Belcanto Vincenzo Bellini și Beno Blachut Award. În 2017, Ester Pavlu a fost descoperită de José Cura la masterclass-ul acestuia și a fost invitată să cânte alături de tenor într-un concert din Praga, iar ulterior, i s-a oferit rolul Fenenei în Nabucco, la Teatrul Național din Praga. Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub îndrumarea directorului artistic David Giménez Carreras, s-a asigurat că această seară a fost una memorabilă pentru toți cei prezenți la eveniment.

A fost un weekend fabulos în urbea de pe Crișul Repede, zile frumoase care au stat sub semnul muzicii clasice. Sounds of Oradea Festival (SO Festival) a fost un eveniment conceput și organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea.