Ziua Eroilor a fost marcată ieri la Oradea printr-o slujbă la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de un ceremonial militar-religios la Capela Municipală și depuneri de coroane la mormintele şi monumentele eroilor români și străini din Cimitirul „Rulikowski”.

Programul a debutat la ora 9.00, la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului. După slujbă, participanţii s-au deplasat la Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski”, unde s-a desfăşurat ceremonia militară. Printre participanţi s-au numărat subprefectul Daniel Palaghianu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, primarul Oradiei, Florin Birta, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, cadre militare active, în rezervă şi în retragere. Ceremonialul a debutat cu un moment de reculegere în semn de cinstire a Eroilor Neamului și a continuat cu o slujbă de pomenire a celor căzuți la datorie, oficiată de preotul militar Mircea Ioniţă. Despre semnificația acestei zile au vorbit subprefectul Daniel Palaghianu şi col. (rz) Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Bihor. Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, succesiv la: Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial; Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial; Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989; Monumentul Militarilor Unguri căzuți în primul și al Doilea Război Mondial; Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial.

Ziua Eroilor a fost declarată pentru prima dată sărbătoare națională în 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/1920 stabilindu-se ca ea să fie sărbătorită în aceeași zi cu Înălţarea Domnului Iisus Hristos. În comunism, data a fost schimbată, pentru ca în 1995, prin Legea nr. 48, să se proclame, din nou, Ziua Eroilor în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, pentru a întări credința că jertfa lor nu a fost în zadar, fiind primiți de-a dreapta Tatălui.