Reducerea sporurilor medicilor şi asistenţilor medicali cu 60%, respectiv cu 25% ar putea fi fatală pentru funcționarea Spitalului Județean. Șeful UPU SMURD, Hadrian Borcea, și-a dat astăzi și i-a fost acceptată demisia, iar alte zeci de angajați vor să îl urmeze. În acest context, fără alte măsuri, activitatea Unității de Primiri a Urgențelor ar putea fi blocată.

 

Unul dintre cei mai buni medici pe care îi are Oradea, cunoscuți și recunoscuți la nivel național, va rămâne de luni fără job. Cel puțin așa ar trebui să decurgă lucrurile după ce astăzi managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, i-a acceptat demisia.

„Este adevărat, demisia mi-a fost acceptată pe loc. Cauza este cunoscută. Legea salarizării a dus la creșterea substanțială a salariilor medicilor, dar nu și a celorlalți. Consiliul Local a decis în mod sindicalist să taie sporuri printre care și pe cel de condiții deosebite. Un asistent care zboară cu elicopterul și care avea un spor de condiții deosebite de 100% va avea o scădere a venitului cu 60%. Sunt sute bune de lei. Vor fi loviți tocmai oamenii care lucrează în condițiile cele mai grele. Am mers aproape zilnic la managerul Gheorghe Carp, am încercat să-i arăt consecințele, dar nici nu acceptă că vor fi scăderi de salarii. Mă tem că sfătuitorii pe care și-i alege nu sunt cei mai potriviți. Am auzit și eu că la UPU s-au adunat și colegii mei și sper să ia o decizie înțeleaptă. Mâine voi vorbi și cu primarul și îi voi explica situația. De luni încetează contractul meu de muncă așa că nu știu ce voi face. Voi rămâne aproape și îi voi sprijini pe cei care vor avea nevoie”, a spus, pentru Crișana, Hadrian Borcea.

Angajații de la UPU au ieșit astăi în curtea Spitalului să-și scrie demisiile într-un gest de solidaritate cu șeful serviciului. Managerul Gheorghe Carp a coborât în mijlocul lor, explicându-le că nici lui nu i-a crescut salariul și totuși se conformează deciziei Ministerelor Muncii și Sănătății. În plus, managerul a mai adăugat că i s-a promis că, în cel mult o lună, situația sporurilor va fi rezolvată de la nivel central.

Consiliul Local Oradea a decis în ultima ședință să reducă sporurile medicilor şi asistenţilor medicali cu 60%, respectiv cu 25%, pentru a le putea crește și pe ale celorlalți angajați.

Până la urmă, în jurul orei 16.00, angajații de la UPU, medicul Hadrian Borcea și managerul Gheorge Carp au decis să sisteze discuțiile. Ele vor fi reluate luni, când angajații vor decide dacă își depun demisiile, după ce sâmbătă Hadrian Borcea se va întâlni cu primarul Ilie Bolojan.