Ziua Internațională a Francofoniei a fost marcată ieri la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, printr-un frumos spectacol de muzică, dans și poezie, care s-a desfășurat în sala festivă a școlii.

 

În deschiderea manifestării, prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu le-a vorbit elevilor despre prietenia de 200 de ani dintre cele două popoare, român și francez, considerând că „spiritul francez poate fi păstrat prin cinste și corectitudine”.

„Scopul evenimentul este de a marca Zilele Francofoniei în școala noastră, unde franceza se dorește a fi una dintre limbile moderne fundamentale, chiar dacă ea, în școala românească contemporană, se află într-un picaj. Concret, ne dorim ca acest eveniment să fie o pledoarie pentru studiul limbii franceze într-o țară în care esența modernizării în spațiul românesc are mare legătură cu spațiul francez”, ne-a declarat prof. Livia Muntean, directoarea Colegiului Eminescu din Oradea.

Elevii școlii au participat cu bucurie și entuziasm la eveniment, fiind un bun prilej de a-și etala abilitățile artistice, cu atât mai mult cu cât o cultură cum este cea franceză, o limbă cum este franceza sunt dovezile cele mai clare, cele mai elocvente în ceea ce privește modul nostru de apartenență la latinitate.

„Elevii sunt entuziaști să se implice în asemenea activități, care presupun și altceva decât o cotidiană lecție de franceză. În acest spectacol au fost valorificate mai degrabă abilitățile lor artistice, care există, și ne bucurăm că am reușit să oferim acestor abilități un fond de limbă și cultură franceză”, a precizat Livia Muntean.

Spectacolul a fost susținut de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din clasele a V-a, a X-a C, a XI –a B, a XI-a F, a XI-a C și XII-a E, care au fost coordonați de prof. Camelia Ardelean, prof. Diana Costin, prof. Cornelia Dumitru și prof. Crinela Varga.

„Prin spectacolul pe care l-am prezentat, am încercat să arătăm nu numai frumusețea limbii franceze, ci și dorința copiilor de a se pregăti atât pentru spectacol, cât și pentru a susține examene în limba franceză. Scopul evenimentului a fost să demonstrăm că spiritul limbii franceze rămâne viu”, a precizat prof. Camelia Ardelean.

Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită în fiecare an pe 20 martie și este dedicată promovării cooperării dintre statele francofone.