Duminică, 18 iunie, juriul a anunţat premiile Festivalului Internaţional Atelier, ediţia 2017, desfăşurat în Baia Mare. Actorul Richard Balint a primit premiul pentru cel mai bun actor, distincţie obţinută pentru rolul Valerio din spectacolul Leonce şi Lena (r. Mihai Mănuţiu), dar şi (poate) cel mai important premiu al festivalului: premiul publicului băimărean.

 

Teatrul Regina Maria a fost prezent în cadrul Festivalului Internaţional Atelier din Baia Mare, cu spectacolele Baraca (r. Tudor Luncanu) şi Leonce şi Lena (r. Mihai Mănuţiu). În cadrul evenimentului, teatrul orădean a avut un statut special, având dedicat un portret şi revenindu-i onoarea de a deschide festivalul. Astfel, Leonce şi Lena a marcat debutul celei de-a XXIV-a ediţii, reprezentaţia fiind apreciată atât de juriu, cât şi de public.

Juriul, format din Cristian Ban (preşedintele juriului), Gabriela Lupu, Lorena Copil, Ștefan Caraman și Ioan Botiș a acordat spectacolului orădean următoarele premii: Premiul special al juriului pentru muzică, care i-a revenit Adei Milea, constând în tabloul Portretul lui Charles Darwin,  oferit de  artistul  Paul Covaci; Premiul pentru cel mai bun scenograf, care i-a revenit lui Adrian Damian, constând în lucrarea Mnester dansează, de Agatha Hory, și Premiul pentru cel mai bun actor, câștigat de Richard Balint, care a constat în lucrarea Portretul lui Eugene Ionesco, oferită de artistul plastic Vasile Nașcu.

Acestea au fost opţiunile juriului, însă şi publicul a avut ocazia de a-şi alege, prin vot, cel mai bun spectacol, cel mai bun scenograf, cel mai bun regizor, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă.

Dacă la Oradea Richard Balint şi-a adjudecat de mult timp titulatura „îndrăgitului”, iată că şi publicul din Baia Mare e în asentimentul orădenilor, şi totodată al specialiştilor, actorul fiind votat de spectatori drept cel mai bun actor din festival.