Municipalitatea orădeană vrea să mute statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, în locul său urmând să fie reamplasată o statuie ecvestră din bronz a Regelui Ferdinand. Locul ales pentru Mihai Viteazul este Centrul Civic, între Casa de Cultură a Sindicatelor şi Catedrala Ortodoxă, cu faţa spre catedrală, exact cum propunea CRIŞANA în iunie 2013.

Pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Consiliului Local Oradea s-a aflat un proiect privind relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Piaţa Emanuil Gojdu pentru ca în locul ei să fie amplasată statuia ecvestră a Regelui Ferdinand. Nu e prima dată când municipalitatea anunţă mutarea statuii lui Mihai Viteazul, doar că, de această dată, a renunţat la amplasamentul iniţial, Parcul Olosig, optând, în schimb, pentru Centrul Civic, în viitoarea piaţă pietonală.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că au fost parcurse etapele necesare relocării. Astfel, potrivit unui studiu realizat de specialişti din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, se recomandă reamplasarea în cadrul ansamblului Duiliu Marcu din Piaţa Unirii a statuii lui Ferdinand şi relocare lui Mihai Viteazul. Realizatorii studiului au propus patru posibile amplasamente pentru statuia lui Mihai Viteazul: Parcul Mihai Viteazul (Parcul Olosig), Piaţa Emanuil Gojdu (Centrul Civic), Parcul 22 Decembrie şi strada Cele trei Crişuri (zona Centrului Civic). Dintre aceste propuneri, cel mai mare punctaj l-a obţinut Piaţa Emanuil Gojdu. Primarul Ilie Bolojan susţine că propunerea de relocare a primit aviz din partea Comisiei Zonale de Monumente, dar şi din partea Comisiei Naţionale pentru monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii, precum şi avizul moştenitorilor autorilor statuii. În locul lui Mihai Viteazul, municipalitatea vrea să ridice statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, pe acelaşi amplasament pe care, în perioada 1924-1940, a existat un monument similar.

Dezbateri intense în vara anului 2013

În iunie 2013 au apărut primele informaţii despre intenţia municipalităţii de a muta statuia ecvestă a domnitorului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, după lucrările de reabilitare care i-au schimbat total aspectul. Mutarea statuii voievodului a stârnit imediat opoziţia asociaţiilor şi organizaţiilor militarilor rezervişti şi în rezervă din fosta Garnizoană Oradea. Propunerile făcute atunci în Crişana se pot citi

aici https://www.crisana.ro/stiri/controverse-14/statuile-care-lipsesc-oradiei-24008.html

aici https://crisana.ro/stiri/eveniment-1/statuia-lui-mihai-viteazul-face-pasi-catre-rogerius-rebrenduiri-cu-scantei-24028.html