Primăria și Consiliul Local Ștei, dar și Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, împreună cu instituțiile de învățământ din orașul Ștei au organizat un program festiv dedicat Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Ziua Națională a României a debutat, ieri, 1 Decembrie, în orașul de la poalele Munților Apuseni, la Biserica Ortodoxă unde părintele paroh Gheorghe Tal a ținut, în prezența ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei, împreună cu câțiva consilieri locali, o slujbă de mulțumire și binecuvântare pentru eroii neamului. Într-un cadru solemn, în semn de prețuire a eroilor localității Ștei și ai României, din partea tuturor locuitorilor urbei de sub Apuseni, o delegație a Primăriei a depus o coroană de flori la monumentul veteranilor de război din incinta bisericii vechi. După aceste momente înălțătoare, începând cu ora 10.00, sala mare a Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei a fost arhiplină, găzduind un program bine structurat, pliat pe marele eveniment sărbătorit de toți românii. Au dat curs invitației făcute oameni din mediul de afaceri, dar și din mediul politic, printre care am remarcat prezența consilierului județean Dorin Traian Boca. Programul festiv, care a durat două ore, a debutat cu Imnul Național, după care ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei a ținut un discurs axat, evident, pe importanța acestei zile deosebite din viața poporului român, dar a și punctat câteva aspecte legate de Strategia de dezvoltare a orașului Ștei, a cărui primar este de 10 ani. „Aș dori să profit de această ocazie și să vă prezint câteva aspecte legate de Strategia de dezvoltare a orașului nostru, care este în curs de implementare, și prin care sunt convins că vom schimba mult în bine atât viața șteienilor cât și a locuitorilor din localitățile Zonei Ștei, pentru care funcțiunile orașului nostru sunt esențiale”, au fost câteva dintre cuvintele edilului șteian, domnia sa accentuând aspectul că: „ Proiectele de dezvoltare ale Primăriei și Consiliului Local Ștei  vizează domenii prin care îmbunătățim funcțiunile instituțiilor din oraș, le aducem plusvaloare, le reabilităm și le modernizăm. În următorii ani Șteiul va deveni un oraș verde și digitalizat și toate proiectele pe care le depunem vor avea componente din aceste noi concepte”, evident, expunând pe larg multe din proiectele derulate, dar și mulțumind poliției și jandarmeriei, pompierilor, personalului stației de salvare, agenților economici, tuturor locuitorilor din Ștei și a celor din localitățile învecinate, pentru buna colaborare, sprijinul și aportul adus la funcționarea instituțiilor statului și a orașului.

Momente emoționante

Despre importanța Zilei de 1 Decembrie a ținut un discurs istoric prof. Mihaela Zaha, de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, iar primii care au primit aplauze în urma programului artistic prezentat au fost „prichindeii” de la GPPN nr.1 Ștei, a cărei director este prof. Sorina Rengle. Momente deosebit de emoționante au fost trăite de toți cei prezenți când au fost premiate, cu suma de 500 de lei, cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Rând pe rând primarul Iulian Balaj a felicitat, și premiat, cele opt „cupluri de aur” – Aștelean Nicolae și Ana, Bodea Gheorghe și Aurina, Cristian Mihai și Aurora, Pașca Ioan și Eugenia-Jenica, Pătroi Miron și Corina, Rotar Ioan și Victoria, Sere Ioan și Florica, Stănescu Mircea și Maria – care au sărbătorit în acest an „Nunta de Aur”.

Program artistic

 A urmat un amplu program artistic susținut de elevii de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, a cărui conducere este compusă din prof. Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct, și elevii de la CN „Avram Iancu”, a cărui conducere este asigurată de prof. Cristian Andru și Cristian-Petru Gavriș, director și director adjunct, precum și elevii de la LT „Unirea” Ștei, a cărui conducere este compusă din prof. ing. Adrian Gruie, director și prof. Cristian Vieriu, director adjunct. Aplauzele multiple au răsplătit talentul și munca celor prezenți pe scenă, iar atmosfera din sală a fost una de reală sărbătoare.

Gala premianților

Indiscutabil, ideea primarului Iulian Balaj de a premia, într-o zi deosebită, toți elevii șteieni care au participat pe perioada anului școlar 2021-2022 la olimpiade și concursuri școlare s-a dovedit a fi una de un real succes, deoarece într-o zi aparte din istoria poporului nostru, rând pe rând cei mai merituoși elevi au fost răsplătiți în public pentru rezultatele lor excepționale. Fiecare elev a fost felicitat și premiat cu bani –  provenți de la Primăria și Consiliul Local Ștei – de către direcțiunea școlii din care face parte, iar prezența pe scenă a avut darul unor momente care, cu siguranță, nu vor fi uitate niciodată. La Mulți Ani, Ștei! La Mulți Ani, România!