În perioada 4-7 iulie, în Cetatea Oradea, va avea loc unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din Europa.

Ceremonia de deschidere se va desfăşura astăzi, 4 iulie, de la ora 18.00, în Piaţa Unirii, cu o paradă a coifurilor şi prezentarea cavalerilor, muzică medievală şi spectacol cu spadasini.

Peste 600 de luptători şi personaje medievale din nouă ţări sunt invitați la Oradea, pentru a participa la turniruri călare cu lance balsa şi competiţii internaţionale sau spectacole cu foc. Totodată, vor avea loc concerte live în aer liber, atât la scena mare, cât şi în şanţul cetăţii sau în curtea interioară.

Printre invitaţi se numără trupele Grimus, Subcarpaţi şi interpretul Radu Almăşan, solistul trupei Bosquito. Vor mai concerta: Dafina, Elektro Instinct, Holloenek, Krak, Viatores Festiv, Veridi Venti, Peregrinii, Baghatur şi Toboşarii din Visegrad.

În cele trei zile, în Zona copiilor din şanţul cetăţii, se vor ține evenimente speciale pentru cei mici: tactici de luptă pentru copii, iniţiere în arta Zânelor Silvane, plimbare pe picioroange, teatru de păpuşi, turnamentul cavaleresc pentru copii, atelier de dans, jonglerii cu clovnul Fabio şi momente de magie cu magicianul Capistro. În plus, copiii vor putea participa la concursul de tras cu arbaleta, la o demonstraţie cu păsări de pradă şi demonstraţie de lupte cavalereşti.

Sâmbătă, cei interesaţi vor putea vedea o competiţie nobiliară de tir cu arcul şi arbaletă sau una cu scut şi spadă ori cu spadă lungă, un spectacol cu toboşari, lupte judiciare etc. Duminică sunt programate Campionatul Internaţional de TAP-fight, finala Golden Gryphon Tournament şi finala Campionatului de Turnir Călare.

Festivalul Medieval Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR - Visit Oradea) şi Primăria Oradea.

 

Azi, 4 iulie, pe podul Sf. Ladislau - Circulaţia auto, întreruptă temporar

Parada cavalerilor, care deschide Festivalul Medieval Oradea, închide azi, 4 iulie, între orele 18.30 - 18.40, circulaţia rutieră pe podul Sf. Ladislau. Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din România, este organizat anual în luna iulie, în Cetatea Oradea. Evenimentul va fi deschis oficial azi, 4 iulie, într-o manieră grandioasă, cu o ceremonie care include parada coifurilor și a cavalerilor, paradă de modă, muzică medievală și spectacol cu spadasini. Pentru buna desfășurare a manifestărilor, Comisia tehnică pe probleme de circulație și trafic rutier din cadrul Primăriei Oradea a aprobat întreruperea temporară a circulației azi, 4 iulie, în intervalul orar 18.30 - 18.40, pe podul Sf. Ladislau.  Totodată, în perioada 5 - 7 iulie, se închid străzile Redutei și Constantin Dobrogeanu Gherea, între strada Griviței și strada Redutei. Accesul va fi permis doar riveranilor. Evenimentul aduce în fața publicului obiceiuri și meșteșuguri medievale, cavaleri și personaje din legende, care ne poartă într-o călătorie istorică plină de farmec și autenticitate. Cetatea Oradea va deveni pe perioada Festivalului un adevărat sat medieval unde întâlnești meșteri, cavaleri, oșteni și domnițe, menestreli veseli și chiar îmblânzitori de foc.