Vechile tradiții românești de Crăciun, bucatele bunicii și meşteșugurile cuceresc Cetatea Oradea, în perioada 8-17 decembrie, cu ocazia târgului de tradiții și obiceiuri românești, care se desfășoară în binecunoscuta fortăreață.

 

Atmosferă magică

Meșteri populari, producători locali, dar și spectacole de colinde vor purta Cetatea Oradea, în aceste zile, într-o atmosferă magică.

Casa Vinului, Casa cu Bunătăți, Cina Porcului, atelierele handmade, ornamentele de Crăciun și Târgul Vintage sunt doar câteva dintre surprizele Cetății. Cei mici se vor putea bucura de ateliere în care să-și producă propriile globuri de sticlă sau ornamente de Crăciun.

Tradițiile culinare și bucatele după rețetele bunicii vor fi aduse de doi masterchefi renumiți: Horia Vârlan și Antonio Passarelli. Vizitatorii vor putea cumpăra produse proaspete din carne sau preparatele care vor fi pregătite acolo.

În plus, întrucât este luna cadourilor, Muzeul Cetății s-a gândit să ofere vizitatorilor un cadou, adică în cele două weekenduri, 9-10 și 16-17, intrarea să fie gratuită la muzeu, precum și ghidajul în limba română și maghiară.

Sâmbătă, 9 decembrie, și duminică, 10 decembrie, Târgul de Crăciun din Cetatea Oradea se va desfășura după următorul program: Corpul G: Târg Vintage - Clubul Lions 22, între orele 12.00-20.00; Corp J: Casa cu Bunătăți, între orele 12.00-21.00; Corp J: Casa Vinului, între orele 12.00-21.00; Grota Roșie: Târg Handmade - Asociația Culture for Life, între orele 12.00-21.00; Curtea Cetății: Cina Porcului - masterchef Horia Vârlan, între orele 14.00-16.00; Strada Breslelor: Atelierul podoabelor de Crăciun, între orele 17.00-21.00; Atelier de Olărit, între orele 17.00-21.00; Corp M, subsol: tragere cu arcul, expoziție medievală, jocuri de societate, realitate virtuală - Asociația Deus Vult, între orele 10.00-20.00. Programul va continua în Cetate, în perioada 11-14 decembrie, între orele 16.00-19.00, în Corp J: Casa cu Bunătăți, între orele 12.00-21.00 și Corp J: Casa Vinului, între orele 12.00-21.00. Activitățile din Cetate, din perioada 15-17 decembrie, le vom prezenta în numerele viitoare ale ziarului nostru.

Concerte reprogramate  

Municipalitatea orădeană a transmis, zilele acestea, un comunicat de presă, prin care anunță că programul Târgului de Crăciun se modifică din cauza zilelor de doliu național.

Potrivit documentului, din cauza decretării zilelor de doliu național, concertele din zilele de 14-15-16 decembrie vor fi reprogramate. Astfel, concertul Iannei Novac de colinde pop-opera, din data de 15 decembrie, se amână pentru data de 17 decembrie. Concertul Nicolei, programat pentru data de 16 decembrie, se va ţine pe 21 decembrie, înaintea recitalului lui Ştefan Bănică jr. În zilele respective, Târgul de Crăciun va fi deschis după programul obişnuit.

De asemenea, un concert de colinde tradiţionale româneşti cu Ansamblul Bihorul, care urma să aibă loc pe 16 decembrie, în curtea Cetăţii Oradea, va fi anulat.

Reamintim faptul că în acest an sunt două locații care îi întâmpină pe orădeni, dar și pe turiști la Târgul de Crăciun Oradea: Piața Unirii (30 noiembrie - 31 decembrie), sub sloganul „Simte magia Crăciunului și Cetatea Oradea” (8 - 17 decembrie), sub sloganul „Tradiții și obiceiuri de Crăciun”.

Orașul Oradea se aliniază, astfel, celor mai mari orașe europene, precum: Viena, Budapesta sau Praga, dar și celor românești: Sibiu, Cluj-Napoca sau București, în intenția de a reda magia și spiritul sărbătorilor de iarnă, pe toata perioada lunii decembrie.