Sute de liceeni au fost prezenţi la Târgul locurilor de muncă şi orientare în carieră organizat în Cetatea Oradea de AJOFM Bihor. La inaugurare le-au vorbit reprezentanţii celor mai importante instituţii din Bihor.

Aflat la cea de-a doua ediţie, târgul se desfăşoară în cadrul proiectului ,,Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniță - CAREER” - cod ROHU 331 şi este cel mai modern eveniment dedicat din România, stabilind o premieră naţională. La inaugurarea de miercuri, 4 mai, le-au vorbit sutelor de elevi prezenţi la eveniment reprezentanţii celor mai importante instituţii din Bihor şi subsecretarul de stat Marian Daragiu. Pentru că dincolo de oferta impresionantă de joburi, peste 1300 de locuri de muncă de la peste 50 de companii, târgul are o componentă importantă de orientare în carieră, adresată elevilor şi tinerilor.
„Aveţi ocazia să participaţi la cel mai ambițios eveniment de orientare în carieră. Rolul nostru este să aducem sub aceeași umbrelă furnizorii, angajatorii, școlile și pe dumneavoastră”, a declarat Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor. „Orientarea în carieră e cea mai importantă în organizarea eficientă a pieţei muncii şi credem că este un răspuns pentru criza locurilor de muncă. Astfel de evenimente pot fi organizate în fiecare judeţ al ţării noastre”, a mai spus directorul.

De aceea, alături de cei 50 de angajatori la eveniment sunt prezenţi 44 de instituţii, şcoli şi furnizori. Iar elevii care trec pragul târgului au la dispoziţie standuri de probe, care conţin diverse simulatoare, maşinării ori roboţi, unde tinerii pot afla care ste procesul tehnologic pentru anumite joburi. De asemenea, există o zonă cu teste pentru orientarea în carieră.
Partener al AJOFM Bihor în cadrul proiectului este Societatea de Binefacere Don Orione, iar târgul a fost organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. „Tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine, în funcţie de cum ne ocupăm de ei”, a spus, citându-l pe Sf. Luigi Don Orione, Miheller Martin, preşedintele societăţii, în timp ce inspectorul şef Horia Abrudan a declarat că „actul educaţional nu ar fi maximal fără astfel de evenimente”.
La inaugurare au mai fost prezenți prefectul Dumitru Ţiplea și viceprimarul Arina Moş. Aceasta a subliniat că „cea mai importantă provocare a administraţiei publice locale este aceea de a ne ţine copiii acasă”.
Târgul continuă şi astăzi, când la Oradea va fi prezent ministrul Muncii, Marius Budăi.