Cea de-a patra ediție a Târgului de carte Gaudeamus și-a deschis ieri porțile pentru vizitatori. Până duminică, 14 mai, inclusiv, iubitorii de carte pot răsfoi cele mai atractive titluri ale sezonului, volume clasice, de specialitate sau destinate copiilor, pot cumpăra cărți la prețuri speciale și pot participa la lansări ale unor volume inedite.

În premieră, în Piața Unirii

Ca element de noutate, evenimentul de la Oradea are loc în Piața Unirii, pe o suprafață de 400 de metri pătrați, târgul fiind deschis vizitatorilor de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00, iar duminică, între orele 10.00 și 15.00, intrarea fiind gratuită.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc miercuri, 10 mai, la care au participat primarul Ilie Bolojan, managerul Radio România Cluj – Bogdan Roşca și președintele de onoare al târgului de carte, redactorul șef al Revistei Familia - Traian Ștef. „Acest târg este deja o tradiție pentru Oradea, dar și o premieră, pentru că acesta are loc pentru prima dată în Piața Unirii. Mulțumim partenerului nostru Radio România pentru că aduce cărți, știință și bună cuviință aici, la Oradea. Îi așteptăm pe toți orădenii să se bucure de acest eveniment!”, a spus primarul Ilie Bolojan, ieri, la inaugurarea târgului. A luat apoi cuvântul Traian Ștef, redactorul-șef al Revistei Familia, care le-a lansat orădenilor o invitație la lectură: „Cartea este o merinde, dar o merinde de drum lung. Ne bucurăm că Oradea se află între orașele alese pentru acest târg. Îi îndemn pe orădeni să vină să-și ia aceste merinde care nu trebuie consumate imediat, pentru că nu se strică niciodată”.

Evenimentul cu numărul 99 în seria pe care Radio România a inagurat-o în urmă cu peste 20 de ani, Târgul de carte Caravana Gaudeamus din Oradea este organizat de Primăria Oradea și Radio România și are, în acest an, un număr mai mare de expozanți, respectiv 60, reuniți în 40 de standuri. În cadrul târgului, orădenii au posibilitatea să aleagă dintre cele mai recente și mai căutate titluri ale momentului, atât în limba română, cât și în germană, maghiară și engleză. Un incident minor, dar destul de neplăcut, s-a petrecut ieri, la scurt timp după deschiderea oficială a evenimentului, când o orădeancă a reclamat prețurile cam piperate din cadrul târgului. „Cam mari prețurile, domnilor, comparativ cu pensiile noastre!”, a strigat, în gura mare, orădeanca. O invităm, pe această cale, să viziteze standul 40, al Asociației Macedonenilor din România, unde se dau, gratis, cărți scrise de scriitori macedoneni, una dintre ele fiind volumul semnat de Mihai Măceș, „Biblice, Dacice, Macedonice. Eseuri istorice”.

Proiecte Radio România, la Gaudeamus Oradea

Primul proiect din cadrul Târgului Gaudeamus este „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 13 mai, la ora 12.00, orădenii sunt aşteptaţi să îi cunoască pe „invitaţii de nota 10” la Gaudeamus Oradea, elevi din judeţul Bihor, premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Árva Norbert Ákos, Divin Judit (Liceul Teoretic „Ady Endre”, Oradea) şi Bede Ákos (Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău). Premiile vor fi oferite de Dacia şi Radio România.

Următorul proiect este „Cărţile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii, din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice, subfinanţate la capitolul achiziţii. Volumele donate în acest an la Gaudeamus Oradea vor avea ca destinaţie biblioteca publică din comuna Răbăgani, judeţul Bihor.

Premiile Gaudeamus Oradea 2017 vor fi decernate duminică, 14 mai, începând cu ora 13.00, astfel: „Trofeele Gaudeamus” (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin votul publicului, exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului; „Trofeele Presei” - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului;

„Premiul Miss Lectura”, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către Avon România; Premiile Tombolei Gaudeamus, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, astfel: Marele Premiu, constând în suma de 300 de lei, oferită de Asociaţia Club Lions 22 Oradea, şi premii constând în produse cosmetice oferite de Avon România.