Ediția cu numărul 28 a Târgului Meşterilor Populari din România, un eveniment cultural mult așteptat de orădeni, s-a deschis astăzi, 16 iulie, în Parcul Nicolae Bălcescu (lângă Grădina Zoologică).

 

Târgul Meșterilor Populari se desfășoară până duminică, 18 iulie, inclusiv, și reunește peste 150 de meşteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Crişana etc.), care oferă publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate şi multe altele.

Totodată, au fost invitaţi meşteri populari din Serbia (obiecte din lemn, machete de instalaţii tehnice) şi din Republica Moldova – Basarabia (podoabe ţărăneşti, jucării din lemn, ceramică neagră). De asemenea, au fost invitate să-și expună spre vânzare creațiile asociațiile unde activează copii cu dizabilități.

„Târgul a pornit astăzi, la ora 11.00, dar nu am făcut nicio inaugurare. Totul e aranjat, meșterii s-au instalat. Un singur meșter a trebuit să plece, pentru că a avut un deces în familie azi dimineață, în rest totul a rămas neschimbat”, ne-a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișului, la o oră de la deschiderea evenimentului.

„Așteptăm vizitatorii să fie vaccinați, trecuți prin boală sau să aibă rezultat negativ de test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) ori de test antigen rapid (nu mai vechi de 24 de ore), precum și să respecte regulile în vigoare impuse de pandemia de Covid 19”, transmit organizatorii târgului. Aceștia precizează că în cadrul târgului va fi organizat și un centru de vaccinare cu serul Johnson& Johnson (care se administrează într-o singură doză), al cărui program este: vineri: 16.00-19.00, sâmbătă: 9.00-19.00, duminică: 9.00-19.00.

În cadrul tradiționalei manifestări culturale, vor avea loc spectacole de muzică populară care vor întregi evenimentul în fiecare zi.