Începând de ieri, în Cetatea Oradea, se desfășoară Sărbătoarea Recoltei, ediția a II-a, un eveniment care are ca scop principal promovarea produselor și a producătorilor locali, dar și a tradițiilor și potențialului turistic al județului Bihor.

 

Evenimentul a debutat ieri, în curtea interioară a Cetății Oradea, când standurile producătorilor care au confirmat prezența la eveniment s-au deschis publicului. Dacă anul trecut au fost 25 de producători, anul acesta numărul lor este mult mai mare, semn că ediția de anul trecut a fost un succes. Orădenii sunt așteptați să se bucure de bogățiile pe care le aduce cu el anotimpul toamnei, de produsele pe care producătorii agricoli din 20 de localități ale județului Bihor le expun pe standuri, dar și de programul artistic al numeroaselor ansambluri folclorice care evoluează în cele trei zile.

În plus, vizitatorii care doresc să se aprovizioneze pentru iarnă au posibilitatea să cumpere, la preț de producător, tot ceea ce înseamnă fructe și legume de sezon: cartofi, ceapă, ardei, roșii, mere, pere, struguri, must, bulbi de lalele etc, dar și produse conservate (zacuscă, murături, ketchup) etc.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit zone cu aparate de joacă - jocuri populare din lemn, unde copiii își pot testa îndemânarea. Totodată, cei mici primesc la intrarea în Cetate un cartonaș, numit „Coșul cu bunătăți”, pe care trebuie să îl completeze cu abțibilduri cu imagini cu fructe și legume (pe care le primesc de la standurile pe la care trec împreună cu părinții). Cu cartonașul completat, copiii vor participa duminică, 1 octombrie, de la ora 16.00, la tombola cu tragere la sorți, care se va organiza pe scena din curtea Cetății și în cadrul căreia se vor acorda 10 premii surpriză.

De asemenea, manifestarea din Cetate reunește oameni și tradiții în cadrul Târgului Meșterilor Populari din Bihor. Vizitatorii au ocazia să întâlnească meșteri și artiști populari, care expun și oferă spre vânzare veșminte populare și obiecte folosite în diferite meșteșuguri. Meșterii populari promovează tradițiile autentice bihorene prin demonstrații, în cadrul atelierelor proprii.

Sărbătoarea Recoltei a debutat ieri și continuă în acest weekend, după următorul program: astăzi, 30 septembrie, între orele 10.00-19.00, târg de toamnă, 12.00-20.00, târg de meșteri populari, 14.00-20.00, jocuri tematice pentru copii, 12.00-14.00, workshop tehnic pentru producători, 17.00-20.00, program folcloric cu ansambluri din diferite zone ale Bihorului, 20.00-21.00, concert Mihai Mărgineanu; duminică, 1 octombrie, 10.00-19.00, târg de toamnă, 12.00-20.00, târg de meșteri populari, 14.00-20.00, jocuri tematice pentru copii, 13.00-15.00, workshop: AgroTransilvania Cluser, 16.00-17.00, Ansamblul Folcloric Aușana, 17.00-19.00, program folcloric cu ansambluri folclorice din diferite zone ale Bihorului, 19.00-21.00, concert folcloric „Așa-i toamna pe la noi”, susținut de artiștii Otilia Haragoș Seghedi, Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Leontin Ciucur, Stângaciu, Cornel Borza, Dana Ionela Jurjuț, Maria Sidea, Gheorghița Nicolae, Veta Biriș, Sava Negrean, dirijor: Adrian Miescu, director artistic: Leontin Ciucur. Intrarea la eveniment va fi gratuită.