Deși se vorbea despre amenjarea unei Case a Căsătoriilor în Cetatea Oradea încă din 2007, abia sâmbătă, s-a oficiat prima căsătorie în această locație. Mirii, Daniel și Ancuța, s-au declarat încântați de cadrul medieval, spunând că îl recomandă călduros și altor viitoare cupluri.

 

Evenimentul a avut loc de la ora 13.00, în Grota Roșie, și s-a desfășurat în prezența a aproximativ 50 de persoane.

„Emoțiile au fost pe primul loc astăzi. Vor fi trei săli rezervate în Cetate, plus cea de la Primăria Oradea, pentru căsătorii. Anul trecut au fost 1.564 de căsătorii. În medie, avem până în 1.600 de căsătorii pe an, cam 20-22 pe zi. Duminică nu se mai oficiază căsătorii. Doar vineri și sâmbătă”, a spus ofițerul de stare civilă - Liana Corina.

Viceprimarul Mircea Mălan, cel care a oficiat căsătoria, a spus că îi așteaptă pe miri peste cinci decenii, la Primăria Oradea, pentru a le oferi diploma de fidelitate.

„Fiind una lângă cealaltă, aceste săli din Cetate ne oferă posibilitatea de a oficial mai rapid căsătoriile. Ele sunt oficiate de ofițerii stării civile. Noi, împreună cu domnul Primar, oficiem atunci când suntem solicitați și putem”, a spus Mircea Mălan.

Prezența jurnaliștilor a fost o surpriză pentru cei doi miri.

„E o locație medievală, rustică dar adaptată la zilele noastre. Mi s-a părut mai interesant spațiul decât cel de la Primărie. Sunt mulțumit de cum arată și îl recomand cu căldură și altora” a spus mirele, Daniel Maghiar, care a fost completat de proaspăta soție, Ancuța: „E un loc special, simbolic, mai ales că avem invitați și din altă parte”.

Cetățenii se pot programa pe site-ul Primăriei Oradea la una din cele două locații, în zilele de vineri și sâmbătă, în orele libere.