Catedrala „Sfântul Nicolae” din Piața Unirii a găzduit vineri, 24 februarie, de la ora 17.00, „Pace și dreptate pentru victimele războiului” un eveniment menit să sublinieze împlinirea unui an de la începutul invaziei Ruse în Ucraina.

Printre participanți s-au aflat episcopul romano-catolic de Oradea, PS Böcskei László, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, pr. Olimpiu Todorean, subprefectul Emilian Pavel, viceprimarul Oradiei, Antonia Nica și PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea care, fiind în pelerinaj în Țara Sfântă, și-a transmis mesajul printr-un apel video.

Înainte de a rosti o rugăciune pentru oprirea războiului, Böcskei László a spus că orădenii trebuie să-i mulțumească lui Dumnezeu că trăiesc în pace, dar să fie sensibili la suferințele prin care trece țara vecină, „o invazie care nu se justifică şi care provoacă numai durere”. 

În mesajul adresat din Țara Sfântă, Virgil Bercea a spus că speră ca Dumnezeu să trimită Spiritul Sfânt care să lumineze minţile conducătorilor și să dăruiască linişte în Ucraina”.

Printre cei care s-au implicat activ în sprijinirea familiilor care trăiesc zilnic cu frica bombardamentelor au fost și voluntarii de la Caritas România. Aceștia au donat 12 generatoare de electricitate pentru a ajuta familiile rămase fără electricitate. Președintele Caritas Ucraina, Tetiena Stawnychny, le-a mulțumit pentru ajutor, printr-un mesaj video.

Pe 24 februarie s-a împlinit un an de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei. Zeci de mii de persoane au fost ucise, rănite sau alungate din casele lor. Orașe întregi au fost distruse și întreaga țară se confruntă acum, în mijlocul iernii, cu dificultăți majore în aprovizionarea cu energie, mai ales cu energia electrică. Milioane de oameni s-au refugiat în zone mai sigure din Ucraina sau în străinătate. Confederația Caritas România, împreună cu organizații Caritas din toată țara, a implementat, pe tot parcursul acestui an, programe de asistență umanitară pentru refugiații din Ucraina, veniți în România, dar a sprijinit și organizațiile Caritas din Ucraina.

Momentele de rugăciune au fost completate cu intervențile muzicale ale artiștilor Filarmonicii din Oradea: Teodorian Popa, Cristian Stanciu, Vasile Vulturar şi Bogdan Cocora.