Aproximativ 30 de bicicliști orădeni, de diferite vârste, au pedalat, ieri, pe pietonala orădeană, pentru a-i ajuta pe bolnavii de scleroză multiplă, în cadrul Ștafetei Cicliste SM, eveniment care leagă, în mod simbolic, 15 localități din România și București.

 

Pe două roți pentru o cauză nobilă!

În sunetul clopoțeilor de bicicletă a pornit, ieri, din Oradea Ştafeta Ciclistă Scleroză Multiplă (SM) 2017. Ea va străbate 16 oraşe din România, urmând să ajungă la București de Ziua Mondială SM, 31 mai. Evenimentul este organizat de Asociația de Scleroză Multiplă România.

„Obiectivul nostru este realizarea unui serii de evenimente recreativ itinerante, de tip ștafetă ciclistă, organizat în 15 localități din România și București, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de SM și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 31 mai, într-un demers comunitar de încurajare a persoanelor afectate de această maladie”, ne-a declarat părintele Laurențiu Lazăr, directorul executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România (ASMR), organizatorul evenimentului.

„Încercăm să aducem o rază de speranță în sufletele celor care cred că această boală le-a răpit dreptul de a fi fericiți și de a se bucura de viață. La eveniment sunt prezenți aproximativ 30 de bicicliști, de diferite vârste, cea mai tânără participantă este o fetiță - Alexa Sălăjean, de 7 ani, din Oradea”, a mai spus interlocutorul nostru.

Sute de mesaje de încurajare adresate persoanelor afectate de scleroza multiplă și scrise pe flori confecționate din hârtie au fost culese în cadrul evenimentului de trei voluntari bicicliști din Oradea, care vor porni într-o ștafetă ciclistă națională, dedicată cauzei SM (scleroză multiplă), legând cele 16 comunități locale din România care sprijină persoanele afectate de această maladie.

După Oradea, ștafeta mesajelor de încurajare va poposi, în zilele următoare, la Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova, ajungând la București de ziua mondială SM, 31 mai 2017. Aici, toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas, vor fi expuse în cadrul unui eveniment dedicat comunității SM din România și, mai apoi, diseminate prin intermediul rețelelor de socializare.

Conectată la campania mondială organizată de ziua mondială SM (World MS Day 2017), reunită în acest an sub genericul „LifeWithMS”, Ștafeta ciclistă SM 2017 va multiplica pe rețelele de socializare mesajele strânse de la comunitatea din România.

Evenimentul are ca scop încurajarea persoanelor afectate de această maladie neurologică autoimună, adesea confruntate cu stigmatizarea dată fie de rezonanța numelui bolii, fie de situațiile de viață dificile cu care se confruntă unele din aceste persoane după diagnosticare.

 

Tur cultural pe bicicletă

Turul cultural pe bicicletă a fost surpriza oferită de comunitatea SM din Oradea tuturor celor care au venit la eveniment cu bicicleta și au dorit să dea startul Ștafetei cicliste SM la nivel național, însoțind pe bicicletă voluntarii bicicliști în turul simbolic al acestei ștafete. Astfel, în cadrul turului cu bicicleta, de-a lungul pietonalei orădene, iubitorii de artă și istorie culturală a orașului Oradea și în același timp mesageri ai prieteniei și încurajării pentru persoanele afectate de SM, au aflat povestea principalelor clădiri emblematice de pe corso-ul orădean direct de la criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a fost invitatul special al evenimentului, în calitate de expert în domeniul artei și arhitecturii.

De menționat că cei trei voluntari purtători ai ștafetei mesajelor de încurajare, în calitate de specialiști cu experiență dobândită în cadrul singurului centru de zi din România pentru recuperarea persoanelor afectate de SM, care se află la Oradea, vor oferi pe traseul național al ștafetei, în comunitățile vizitate, sesiuni de kinetoterapie, psihoterapie și consiliere socială pentru grupurile de pacienți vizitate.

Ștafeta ciclistă SM 2017 mai duce cu ea și o bicicletă specială, „diagnosticată cu SM”. După o atentă modificare în atelierele specializate, bicicleta cu SM simulează câteva din simptomele sclerozei multiple, cum ar fi: dificultăți în echilibru, senzație de înțepături în palme, rigiditate excesivă a șezutului, spasticitate musculară.

 

„Boala pacientului tânăr”

Scleroza multiplă este o boală neurologică autoimună, incurabilă în prezent, care afectează aproximativ 10.000 de români. Maladia, supranumită și boala cu o mie de fețe, se manifestă prin simptome ca spasticitate musculară, vedere dublă sau încețoșată, arsuri sau/și înțepături la nivelul palmelor și a tălpilor, oboseală accentuată, tulburări de echilibru, vertij, tulburări cognitive, stări pseudo-gripale, toate cu un caracter variat și schimbător de la un pacient la altul.

„Boala pacientului tânăr” este încă un titlu dat pentru această boală, deoarece, în ciuda aparențelor date de rezonanța numelui bolii,  majoritatea pacienților reclamă declanșarea acesteia în jurul vârstei de 30-40 de ani. Diagnosticată însă timpuriu și ca urmare a tratamentelor de blocare a evoluției bolii, această maladie poate fi ținută sub control într-un procent semnificativ.

Consultul neurologic și examenul imagistic (rezonanță magnetică RMN) sunt procedurile recomandate în cazul în care o persoană se confruntă cu unul dintre simptomele amintite.