Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, și directorul general, Alin Mureșan, au participat joi, 13 aprilie, la vernisarea expoziției memoriale „Rezistență și represiune în Bihor”, din subsolul K al Cetății Oradea.

 

 La eveniment a fost prezent şi city managerul oraşului, Dacian Palladi, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, președintele AFDPR Bihor, Lucian Silaghi, autorul conceptului expoziției, arhitecta Maria Tîlvescu și vicepreședinta Asociației „Cei 40 de mucenici”, Cristina Pușcaș.

Proiectul de amenajare memorială a subsolului K din Cetatea Oradea, care face parte din Muzeul Cetății și Orașului Oradea, a demarat în 2015 prin colaborarea dintre Primăria Oradea, IICCMER și Asociația „Cei 40 de mucenici”. Amenajarea parțială a spațiului a trezit interesul autorităților județene și comunității locale, astfel că pe parcursul anului următor și la începutul lui 2017 s-a reușit dezvoltarea și extinderea proiectului în toate camerele subsolului prin sprijinul suplimentar al Consiliului Județean Bihor și al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

„Deschiderea acestei expoziţii a avut loc în decembrie 2015. De atunci, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, am amenajat toate cele 10 camere. Ne-am bucurat şi de sprijinul Primăriei. Pentru noi este o mare bucurie că am primit acest sprijin, mai ales că în Bucureşti nu putem vorbi despre colaborare între instituţii”, a spus Alin Mureşan. Acesta a mai precizat că pe viitor se doreşte traducerea textelor de prezentare expuse şi în limbile maghiară şi română.

În continuare, Pasztor Şandor, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a confirmat că Oradea se bucură de o bună colaborare între instituţii şi a atras atenţia că la această expoziţie trebuie invitaţi tineri, pentru ca aceştia să înţeleagă care au fost efectele comunismului. În completare, city managerul Oradiei, Dacian Palladi, a subliniat că expoziţia este elocventă atât pentru cei care au trăit în comunism, mai bine, mai puţin bine, sau în sacrificiu, cât şi pentru cei care consideră comunismul o filă în cartea de istorie.

Aşa cum a explicat iniţiatoarea acestui proiect, dr. Cristina Puşcaş, expoziția memorială își propune să ilustreze pentru publicul larg câteva tematici: contextul național și internațional după cel de-Al Doilea Război Mondial și noua geopolitică, luarea violentă a puterii de către comuniști și în România, rezistența și represiunea din Bihor, detenția feminină, preoții încarcerați, lagărul care a funcționat în Cetatea Oradea, rolul Securității și al penitenciarului orădean, organizațiile anticomuniste din Bihor. Conceptul a fost realizat de arhitecta Maria Tîlvescu. „Cele 10 celule au fost amenajate ca un spaţiu al contrastelor, aşa cum explică şi titlul, rezistenţă şi represiune. Astfel, am creat un contrast între rigid şi flexibil. Este un concept de memorial unic în România, care interacţionează cu vizitatorul. Acesta este condus prin intermediul luminii. Celulele sunt în semiobscur, unicele suprafețe vizibile fiind cele pe care regăsim numele victimelor perforate în prisme de oțel. Metalul sugerează rigiditatea regimului și îngrădirile la care era supusă persoana umană. Celulele se iluminează, pe rând, câte una, ghidând vizitatorul”, a explicat arhitecta. În plus, cei care vizitează memorialul pot viziona şi interviuri cu foştii deţinuţi politici. Expoziția va putea fi vizitată în orele de program ale Muzeului Cetății și Orașului Oradea, de marți până duminică, între 9.00 și 17.00.