Oradea va fi și în acest an gazda singurului concurs din România pe distanțe de Ironman. Peste 300 de oameni s-au înscris deja pentru cele trei probe de înot (3,8 km), ciclism (180 km) și alergare (42,2 km) pe care vor trebui să le parcurgă în cel mult 16 ore, organizatorii subliniind că, pentru ei, toți cei care vor reuși să termine competiția vor fi campioni.

 

Aventura vieții, așa ar putea fi definită inițiativa celor peste 300 de oameni care s-au înscris la Campionatul Internațional de Triatlon pe distanță lungă X-Man România 2017. Asta pentru că fiecare dintre ei va avea de alergat, pedalat și înotat între 226 de kilometri și aproape 113 km. Cel mai greu concurs va fi Ironman, cu trei probe: înot (3,8 km), ciclism (180 km) și alergare (42,2 km) pe care concurenții vor trebui să le parcurcă în 16 ore. Puțin mai ușoară, dar deloc simplă va fi competiția Half Ironman cu 1,9 km de înotat, 90 de kilometri de pedalat și 21 de km de alergat. Lor li se vor adăuga probe de ștafetă și probe Family.

Concursul va avea loc sâmbăta viitoare, pe 10 iunie, în trei locații: proba de înot la lacul Săldăbagiu, proba de ciclism pe o rută în zona Paleu - Cauaceu, iar proba de alergare în centrul orașului Oradea.

„Din cei peste 150 de sportivi din România cu titlul de Ironman, peste 70% l-au obținut în Oradea. Din totalul de 18 Ironwoman din România, 15 au obținut titlul tot la aces concurs în cele șapte ediții care s-au desfășurat deja. Nu este ușor să organizezi acest eveniment mai ales când vin concurenți din toate colțurile țării, plus Ungaria, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Germania și SUA. Acești oameni se antrenează zilnic 6-8 luni pentru a deveni Ironman și totul trebuie să fie la înălțime. În contextul în care acest concurs este printre cele mai dificile din lume, faptul că avem 300 de concurenți înscriși este mare lucru.

Cerem sprijinul orădenilor să fie înțelegători, să facă galerie și să ne ajute, pentru că acest concurs ar putea ridica mult nivelul turismului din oraș, mai ales pe cel sportiv. Încă un lucru important, câștigătorul Ironman de anul trecut va veni la concurs să-și apere titlul, deci va fi probabil o ediție disputată”, a spus Istvan Szokolszky.

Premiile nu vor fi mici (600 de euro - locul I, 500 - locul II, 400 - locul III la Ironman și 400 de euro - locul I, 300 de euro - locul II, 200 de euro - locul III la Half Ironman), dar pentru munca și costul antrenamentului și al echipamentelor, sumele sunt simbolice.

În premieră, pe durata concursului de ciclism, între orele 7.30 și 18.30, se va închide traficul auto pe drumul dintre Cetariu și Cauaceu. Centrul de concurs va fi amplasat în Piața Ferdinand, iar perimetrul din zona centrală în care se va desfășura concursul de alergare va fi închis traficului în ziua concursului, între orele 10.00-00.00 (Piața Ferdinand, Podul Sf. Ladislau, str. Principatelor Unite, Podul de la Centrul de Calcul, str. Malului, str. Ady Endre, str. Iosif Vulcan).

„Prin aceste măsuri ne aliniem și noi la standardele concursurilor internaționale. Împreună cu autoritățile locale îmbunătățim condițiile de desfășurare a concursului, punând pe primul loc siguranța sportivilor”, a mai spus Istvan Szokolszky.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Federația Română de Triatlon.