Zilele Diosigului au scos oamenii în stradă - Concerte şi voie bună
25 şi 26 august au fost zile de sărbătoare pentru locuitorii Diosigului. Asta pentru că, în ciuda unei călduri care i-ar fi făcut pe mulţi să stea în casă, locuitorii comunei au participat la concursuri, au jucat fotbal şi au aplaudat îndelung la spectacolele organizate de Zilele Diosigului.
A XVI-a ediţie a Festivalului cultural-sportiv Zilele Diosigului a adunat în spaţiul special amenjat în apropierea terenului de fotbal al comunei, câteva mii de oameni. Aceştia au avut la dispoziţie un program variat destinat tuturor categoriilor de vârstă, începând de la cei mici până la cei aflaţi la vârsta a III-a. Organizatorii au prevăzut în program întreceri sportive (fotbal şi handbal), gala dansurilor populare şi concerte cu Andrada, Szucs Judit, Stroke 69, Basic Faces, Beatrice şi Alex Velea. "Cele mai deosebite evenimente dintre cele organizate au fost defilarea motocicliştilor şi show-ul de street fight al lui Angyal Zoltan din Ungaria. Cei care au venit au mai fost încântaţi şi de numărul de stand-up comedy a lui Rocker Zsolt de la Budapesta şi de concertul lui Alex Velea. Dincolo de profesionişti am încercat să promovăm şi talentele locale, organizând un concert special pentru amatori, cu trei copii care au cântat piese în limba maghiară şi doi care au cântat în limba română", a povestit Pongor Eva, unul dintre organizatori. Un alt motiv de bucurie, de această dată pentru cei care iubesc fotbalul, a fost meciul organizat special cu această ocazie, între juniorii echipei CFR Cluj şi juniorii echipei locale Phoenix Diosig. Şi cei mai vârstnici au fost felicitaţi, cuplurile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie fiind premiate. Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa primarului din oraşul Diosig din Slovacia, oraş înfrăţit cu cel din Bihor.
Ceaune de poveste
Unul dintre cele mai aşteptate concursuri ale Zilelelor Diosigului a fost cel al ceaunelor, acolo unde s-au întrecut cei mai pricepuţi bucătari din zonă. Spre deosebire de anii precedenţi, când la concurs au participat invitaţi chiar şi din Ungaria, anul acesta, echipele concurente, în număr de zece, au fost doar din Diosig. Nu a fost însă o problemă pentru că majoritatea se "profesionalizaseră" la celelalte ediţii, competiţia fiind foarte strânsă. "Secretul unui gulaş de calitate ţine de atmosferă şi de sufletul pe care îl pui în ceea ce faci. Se pun aceleaşi ingrediente dar, cu toate acestea, mâncărurile ies altfel", a spus, pentru Crişana, unul dintre concurenţi, care se mândrea că din cele 16 ediţii ale concursului nu ratase decât una singură. Colegul lui de competiţie, Norbert Kun era însă la prima competiţie: "Concursurile sunt un lucru bun şi cred că ar trebui organizate mai des pentru că avem ocazia să descoperim lucruri noi şi inedite atunci când facem mâncare alături de alte persoane. Eu sunt sigur că voi câştiga, deşi nu am prea mare încredere în juriu". Cum mâncarea nu poate fi pregătită fără o gură de pălincă sau vin, unii concurenţi s-au mai "încurajat" pe parcursul competiţiei sperând să găsească combinaţii de ingrediente noi şi să câştige întrecerea. La final, cei mai buni bucătari din Diosig s-au dovedit a fi reprezentanţii echipei "Bakator", care au câştigat premiul I la "gulas", şi premiul I la "altă categorie" (o categorie specială la care s-a gătit cu peşte sau cu carne de vânat) şi menţiune la "gulaş de fasole". Locul I la "gulaş de fasole" l-a câştigat echipa UDMR care a mai luat şi locul 3 la "gulaş". Foarte buni s-au dovedit a fi şi concurenţii de la Adeplast care au participat atât la categoria "gulaş", unde au luat menţiune, cât şi la "gulaş de fasole" unde s-au clasat pe locul trei. Premierea câştigătorilor a avut loc sâmbătă, în jurul orei 16:00, când cei mai bucuroşi nu au fost cei care au câştigat, ci cei care au putut servi din bunătăţile concurenţilor. După două zile de sărbătoare, Zilele Diosigului s-au încheiat duminică, după concertul lui Alex Velea, cu un impresionant foc de artificii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.