Aproximativ 50.000 de persoane au participat, în perioada 24-30 iunie 2019, la ediția din acest an a Zilelor Sfântului Ladislau, eveniment cultural de amploare găzduit de Cetatea Oradea.

 

Peste 150 de evenimente

În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, ediția 2019, au avut loc peste 150 de evenimente: 35 de concerte și recitaluri, 32 de evenimente pentru familii și copii, 23 de evenimente de păstrare a tradițiilor, 20 prezentări/discuții, zece expoziții, 11 tururi ghidate în oraș și în Cetate, șase evenimente sportive și patru spectacole de dans.

„Până la urmă, esența nu o reprezintă cifrele, ci calitatea, și simt că, din punct de vedere al calității, am fost pe măsura așteptărilor”, a declarat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau, adăugând că festivalul cultural are marele merit de a crea o comunitate în care oamenii se simt bine împreună.

Pe lângă faptul că nu se vând bilete de intrare și nu se utilizează metode complexe de estimare tehnică, numărul de participanți este greu de estimat, aspect explicat de Mihálka Melinda, directoarea de program.  

„În timp ce, în primii ani, concertele de seară erau cele care atrăgeau cea mai mare parte a publicului, în ultimii doi-trei ani, s-a schimbat dinamica. Acum, lumea e prezentă în număr mare în Cetate, pe tot parcursul zilei, iar seara, cei care preferă muzica prezentată la concertul de la scena mare, merg acolo, iar cei care preferă să stea la povești cu prietenii rămân în Curtea Palatului Princiar. Acest lucru s-a văzut, mai cu seamă, în timpul concertelor de sâmbătă (Péterfy Bori & the Love Band și Ocho Macho), când tinerii s-au distrat în fața scenei, iar cei mai în vârstă au povestit, au mâncat și au băut în celelalte locuri amenajate”, a explicat Mihálka Melinda.

Potrivit organizatorilor, anul acesta, din 150 de evenimente, 27 au fost concerte din mai multe genuri muzicale: muzică ușoară, pop, rock, funk, ska, muzică veche, muzică clasică, muzică populară, muzică lăutărească. O noutate la capitolul muzică a fost reprezentat, în acest an, de seria de evenimente „Cântă orașul”. În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, timp de opt zile, au avut loc recitaluri diverse (de muzică veche, chitară, cor de copii etc.), în diferite puncte din oraș, precum: Piața Unirii, Parcul Libertății sau strada Republicii.

Acțiuni caritabile

Asztalos Attila, membru în echipa de organizare a evenimentului, a subliniat faptul că, pe parcursul festivalului, s-au desfășurat două acțiuni caritabile. Astfel, în cadrul competiției gastronomice „Degustarea aromelor maghiare”, s-au adunat 5.500 de lei, care vor constitui bursa Educație și Creație Vizuală pentru studenții de la Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte. De asemenea, în cadrul concertului Corului Mixt de Tineret Cantemus și al Corului de Băieți Cantemus din Nyíregyháza, care a avut loc la Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Olosig-Oradea, au fost adunate fonduri pentru reabilitarea criptei bisericii. Suma exactă adunată va fi disponibilă în curând. Organizatorii au mulțumit tuturor artiștilor care au participat la recitaluri și concerte și au anunțat că intenționează să continue această inițiativă și anul viitor. Totodată, aceștia s-au declarat foarte mulțumiți și de colaborarea cu orașul înfrățit Debrețin, ai cărui reprezentanți au desfășurat numeroase acțiuni în cadrul festivalului.

De asemenea, organizatorii au ținut să mulțumească numeroșilor voluntari care au contribuit la succesul Zilelor Sfântului Ladislau 2019. Sponsorul principal al evenimentului a fost OTP Bank România.

Zilele Sfântului Ladislau 2019 s-au desfășurat între 24 și 30 iunie, în Cetatea Oradea. Ediția de anul viitor a festivalului va avea loc în perioada 22-28 iunie 2020.