Peste 100 de persoane au asistat ieri, în Parcul 1 Decembrie, la ceremonia militară prin care au fost marcate Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Ceremonia militară a fost organizată de Prefectura Județului Bihor împreună cu Garnizoana Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, şi s-a desfășurat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostașului Român. La eveniment au participat subprefectul Emilian Pavel, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și viceprimarii Oradiei, Arina Moș și Marcel Dragoș. Manifestările au debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului național al României, după care a urmat o slujbă de Te Deum. Alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de subprefectul Emilian Pavel și de istoricul Gabriel Moisa.

„Importanța acestor realizări istorice pentru cetățenii României este cu atât mai evidentă astăzi, când suveranitatea statului vecin este pusă la grea încercare. Independența statală obținută prin mari sacrificii, precum și apartenența la Uniunea Europeană, oferă românilor siguranță și bunăstare în contextual geopolitic actual. Alături de partenerii noștri europeni, susținem dreptul fiecărei națiuni la autodeterminare, democrație și libertate. La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”, a afirmat subprefectul Emilian Pavel.

În alocuţiunea sa, istoricul Gabriel Moisa a făcut un scurt istoric al celor trei evenimente marcate în data de 9 mai. Printre altele, el a remarcat faptul că al Doilea Război Mondial a izbucnit din cauza politicilor revizioniste ale unor state, provocând mari pierderi de vieți omenești și distrugeri. „E de neînțeles de ce unii nu învață din lecțiile trecutului”, a menţionat Moisa, referindu-se la războiul din Ucraina.

Ceremonia s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia „Ostașului Român” și defilarea detașamentului de onoare.