Oradea a sărbătorit ieri, 10 iunie, Ziua Internaţională Art Nouveau, cu o serie de evenimente incluse în proiectul „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.

 

Activităţile au debutat la ora 10.00 cu prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, ocazie prin care s-a și marcat începerea lucrărilor de amenajare.

Acest spațiu va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, recuperate de pe diverse amplasamente din oraş, ce urmează să fie restaurate. Așa cum se știe, complexul de clădiri al campusului universitar este opera arhitectului recunoscut Vágó József, fiind un ansamblu urbanistic unitar, marcat de viziunea geometrică a şcolii vieneze de arhitectură, un complex arhitectural modern, multifuncţional, construit între anii 1912 - 1914.

Cel care a proiectat ansamblul arhitectural, arh. Cristian Pușcaș, a deplâns faptul că, „gradul de cunoaștere al acestui uriaș patrimoniu, reprezentat de ceea ce înseamnă stilul Art Nouveau pentru Oradea, este redus” și, de aceea, spunea el, „orice astfel de inițiativă, precum cea a realizării acestui scuar tematic, e de bun augur”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de  Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage, în cadrul său luând cuvântul: rectorul Universității Oradea - Constantin Bungău, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor - Angela Lupșea, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură a Universităţii - Marcela Florina Prada, critic de artă și profesor în cadrul Departamentului de Arhitectură - Ramona Novicov, arhitectul specialist pe monumente - Cristian Pușcaș, consilier superior Direcția Județeană pentru Cultură Bihor - Mircea Pașca.

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Angela Lupşea, director al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor: „Transmit salutul domnului primar Florin Birta către toți cei care încearcă să pună în valoare patrimoniul acestui oraș. Împreună cu Universitatea Oradea și Facultatea de  Construcții, Cadastru și Arhitectură, care dețin acest patrimoniu deosebit, vom continua să dezvoltăm pe viitor și alte proiecte, care să se bucure de aprecierea publicului orădean, a turiștilor și a studenților care se vor implica în lucrările de pe șantier".

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor a obținut deja în Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului avizul Arhitectului Șef pentru amenajarea acestui spațiu urban dedicat arhitecţilor orădeni József şi László Vágó. Acesta va fi realizat în Ansamblul Universităţii din Oradea (fosta Școală de Jandarmi). Intervenția este minim invazivă și va conține piese de mobilier urban și componente artistice recuperate de la diverse șantiere de reabilitare a unora dintre construcțiile proiectate de frații Vágó în Oradea.

Amenajarea constă în organizarea unui mic platou pietonal (aprox. 40 mp), pe care se vor amplasa obiectele recuperate (elemente de gard, stâlp decorativ de iluminat). De asemenea, intervenția presupune și amplasarea a două bănci.

Ideea ansamblului urban din campus, gândit ca un muzeu în aer liber, s-a născut ca urmare a colaborării dintre Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor - Oradea Heritage și Universitatea Oradea, pornind de la faptul că aceste clădiri ale Universităţii din Oradea sunt parte a circuitului internaţional al monumentelor Art Nouveau. De menționat că Universitatea din Oradea, fostă Şcoală de Jandarmi, este monument istoric de categoria A.

Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău a prezentat apoi viziunea de ansamblu pe care o are Universitatea cu privire la amenajarea întregului campus: „Avem nevoie de specialiștii care iubesc Art Nouveau-ul, pentru că toate lucrările trebuie să le facem respectând în primul rând calitatea. Va trebui ca și clădirile mai noi, construite după 1990, să aibă aceeași amprentă, să nu fie nici eclipsate de clădirile mai vechi și în același timp să nu eclipseze la rândul lor. Ne dorim să intervenim nu numai în sensul reabilitării clădirilor, ci căutăm resurse și pentru amenajarea curții, a campusului, având în vedere toate elementele care compun spaţiul: bănci, lampadare, alei, zonă verde, borduri", a spus Bungău.
Tot în data de 10 iunie, a avut loc vernisajul expoziţiei Glass Nouveau - Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu, urmat de conferinţa cu titlul „Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea”. Activitatea a fost organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap. Pe tot parcursul zilei Casa Darvas - La Roche a putut fi vizitată gratuit. Evenimentele continuă în weekend cu o serie de activităţi atractive pentru copii şi nu numai.