Cu prilejul sărbătoririi celor 173 de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, ieri, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor a organizat o serie de activități.

Istoria instituției a început  în urmă cu 17 decenii, mai exact în anul 1850, pe data de 3 aprilie, când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a promulgat „Legiuirea pentru reforma corpului slujitorilor în jandarmi", act normativ ce consfințea înființarea Jandarmeriei. Pentru a marca această zi, ieri, porțile Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor au fost deschise publicului larg.

În prezența unui număr de aproximativ o mie de copii, jandarmii bihoreni au desfășurat exerciții demonstrative și de dresaj canin în cadrul cărora au fost exemplificate câteva dintre atribuțiile îndeplinite de Jandarmeria Română. Cei prezenți au avut posibilitatea de a testa materialele din dotarea jandarmilor și sirenele autospecialelor.

De asemenea, tot ieri s-a desfășurat ședința omagială în prezența prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, a oficialităților din administrația publică locală, precum și a comandanților de arme și conducătorilor de instituții colaboratoare, foști comandanți ai Jandarmeriei Bihor, dar și a cadrelor militare. În cadrul acestei activități a fost vizionat un material video prin care s-a prezentat un scurt istoric al instituției. Un moment important a fost citirea ordinelor de avansare a cadrelor militare în gradul următor înaintea expirării stagiului minim pentru un număr de doi ofițeri, un maistru militar și unsprezece subofițeri. Tot ieri, în cadrul unei ceremonii militare speciale, desfășurată la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Drapelul de Luptă al IJJ Bihor a fost decorat cu distincția – „Ordinul Virtutea Militară cu însemn de pace, în grad de Cavaler" - conferită de Președintele României.