Parcul Libertății a fost plin ochi vineri seară la evenimentele prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Invitatul cel mai important a fost ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, care a vorbit despre agresiunea lui Putin în Ucraina în aceeași notă ca Viktor Orbán, atacând Bruxellesul.   

Vineri seară, puțin după ora 20.00, Parcul Libertății devenise neîncăpător. Mulțimea de oameni se întindea până pe podul pietonal, iar discursurile erau proiectate pe două plasme mari, amplasate într-o parte și în cealaltă a scenei din fața statuii lui Szacsvay Imre. În mulțime erau mulți tineri în costume populare. Unii făceau selfie-uri cu scena din spatele lor, alții discutau veseli cu cei care îi înconjurau. Oamenii între două vârste și vârstnicii ascultau cu seriozitate ce se spunea pe scenă. Mulți copii se jucau, mai ales în spațiul de pe malul Crișului Repede de lângă Podul Intelectualilor. 

La eveniment au fost prezenţi, printre alții, președintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, fostul ministru al Sănătății și Dezvoltării – Cseke Attila-Zoltán, deputatul Szabó Ödön, subprefecţii de Bihor, Emilian Pavel şi Botházi Nándor, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, şi primarul Oradiei, Florin Birta.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, a citit mesajul premierului maghiar Viktor Orbán, care a spus, printre altele, că revoluționarii de la 1848 le-au lăsat maghiarilor să nu cedeze independența lor națională pentru prietenia sau amenințarea nimănui.

„Noi, maghiarii, cerem o Europă liberă, demnă și puternică, care a fost capabilă să mențină pacea pe propriul pământ și s-a opus cu fermitate tuturor încercărilor de a eradica limba și cultura minorităților sale autohtone. Să fie pace, libertate și înţelegere”, a mai transmis Orbán.

Emilian Pavel a transmis mesajul premierului României, Marcel Ciolacu, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni: „Această zi ne amintește că putem realiza lucruri mai bune împreună decât separați. Avem un țel comun, o viață mai bună pentru cetățeni, indiferent de etnie. Oamenii așteaptă soluții, nu motive de învrăjbire. Apartenența la UE și NATO este garanția securității noastre”, a spus, printre altele, Emilian Pavel.

Discursul cel mai radical l-a avut însă ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó. „Stăm în vecinătatea războiului şi suntem conştienţi de consecinţele lui distrugătoare. Puţini vorbesc despre pace. Am văzut refugiaţii, tragediile familiilor despărţite şi ştim că viaţa oamenilor poate fi salvată doar prin încetarea focului. Noi, maghiarii, nu am făcut nimic ce ar fi putut prelungi sau extinde acest război, indiferent de presiunile care s-au făcut asupra noastră dinspre Bruxelles sau Washington”, a spus, printre altele, Szijjártó, care a reluat apoi una din „sperietorile” exploatate politic de guvernul Orbán, cea a refugiaților: „Insistăm să nu ne spună alţii cu cine să convieţuim. Degeaba ne ameninţă, degeaba fac presiuni, noi hotărâm pe cine vom lăsa să intre în comunităţile noastre şi pe cine nu”.

A urmat apoi depunerea de coroane la statuia lui Szacsvay Imre, printre cei care au depus coroane aflându-se și primarul Oradiei, Florin Birta. Seara s-a încheiat cu un marș festiv cu făclii, desfășurat pe traseul str. Iosif Vulcan – pietonal Republicii – parcul Petőfi Sándor. Coloana, condusă de bărbați îmbrăcați în uniforme de husari, a purtat prin centrul oraşului un drapel roşu-alb-verde lung de 100 metri.