Aproape trei mii de orădeni au participat la ceremonialul militar organizat în Piața Unirii, sărbătorind Ziua Națională a României.

Evenimentul organizat de Garnizoana Oradea și Instituția Prefectului Județului Bihor a început cu intonarea Imnului Național al României, urmat de o slujbă religioasă Te Deum și alocuțiunile despre semnificația istorică a acestei zile.

„Astăzi, în acest oraș vibrant, bogat în istorie și cultură, marcăm nu doar realizările trecutului, ci și angajamentul nostru pentru un viitor comun, bazat pe valori precum solidaritatea și respectul reciproc. Conștiința națională a fost mereu prezentă în inimile românilor, indiferent de granițe. Credința, tradițiile și modul nostru de viață au unit comunitățile românești, iar regiuni precum, Maramureșul, Crișana, Moldova sau Basarabia au reușit să păstreze această identitate, secole întregi. Ne amintim de înaintași și de eforturile lor, iar moștenirea acestora ne îndeamnă să fim demni și să construim înțelegere cu celelalte comunități. Privind în trecut cu recunoștință, asumându-ne responsabilitatea prezentului și privind cu nădejde spre viitor, să continuăm să fim un popor unit și mândru. Haideți, fiecare dintre noi, să punem umărul și să construim împreună un viitor în care valorile noastre comune să continue să lumineze calea generațiilor ce vor veni", a spus Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.

A urmat apoi festivitatea depunerii de coroane de flori, jerbe și buchete de flori, un scurt moment artistic și defilarea detașamentului de onoare, în aplauzele celor prezenți. Spre deosebire de anii trecuți, în contextul măsurilor de austeritate impuse de Guvern, tradiționalele porții de fasole cu ciolan au lipsit anul acesta.