Din cauza crizei sanitare, în acest an, Ziua oraşului Oradea a fost marcată doar printr-un ceremonial desfăşurat în Parcul 1 Decembrie, la statuia Ostaşului Român, în cadrul căruia au susţinut alocuţiuni primarul Florin Birta şi istoricul Gabriel Moisa.

 

În data de 12 octombrie, orădenii sărbătoresc Ziua oraşului Oradea. Data are o dublă semnificaţie istorică: în 12 octombrie 1918 a fost semnată Declaraţia de autodeterminare a românilor, iar în 12 octombrie 1944 a avut loc eliberarea oraşului Oradea de sub regimul horthyst de către armata română. Din cauza pandemiei şi având în vedere evoluția în creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus în municipiul reşedinţă de judeţ (incidenţa cazurilor de coronavirus, ieri, în Oradea, era de 7,13/1.000 de locuitori), Primăria Oradea a marcat Ziua oraşului doar printr-un ceremonial militar desfăşurat la monumentul Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, într-un cadru mai restrâns.

La eveniment au fost prezenţi primarul Florin Birta, viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, prefectul Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, episcopul greco-catolic Virgil Bergea, preotul ortodox Radu Valer Rus, vicar eparhial, istorici, reprezentanți ai aurorităților locale, precum și alți cetățeni.

Alocuţiuni au susţinut primarul Florin Birta şi istoricul Gabriel Moisa. Florin Birta a vorbit despre semnificația și însemnătatea acestei zile, despre pașii importanți pe care orașul i-a făcut în atingerea unor obiective îndrăznețe, dar și despre continuarea proiectelor ce pot genera plus-valoare pentru comunitate. Totodată, și-a exprimat speranța că, prin responsabilitate, lucrurile vor reveni la normal în perioada următoare.

„Azi este prilej de sărbătoare. Este ziua în care ne sărbătorim orașul. Însă nu putem face abstracție de vremurile dificile pe care le traversăm. Din păcate, efectele pandemiei ne obligă iarăși la o sărbătoare sobră, adaptată situației epidemiologice cu care ne confruntăm. Mult prea mulți concitadini de-ai noștri au avut și au, în continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos.

Ne dorim cu toții revenirea la normalitate, astfel încât viitoarele sărbători să le putem organiza fără restricții. Trebuie să fim conștienți că nu va fi posibil, decât dacă vom înțelege că pandemia este cât se poate de reală și poate fi depășită doar printr-un comportament responsabil și consecvent, la nivel de societate. Este interesul nostru, al tuturor, ca viața să își recapete cursul ei normal, pentru a ne putea întâlni și congratula destinși, de Ziua Orașului și nu numai”, a precizat primarul Florin Birta.

Pe de altă parte, prof.univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre importanța evenimentelor petrecute la Oradea, despre solemnitatea și valoarea momentelor istorice.

„Întâlnirea noastră de astăzi este prilejuită de două momente fericite petrecute în istoria națiunii române, în istoria orașului Oradea. Evenimentele întâmplate la Oradea și-au pus amprenta asupra destinului național. Noi, cei de azi, trebuie să ne amintim cu multă pioșenie de ceea ce s-a întâmplat atunci, trebuie să transmitem mai departe evenimentele, astfel încât să întelegem pe deplin solemnitatea și importanța lor. Avem exemple pe care trebuie să le urmăm și din care trebuie să înțelegem, la fel cum au înțeles cei din 1918, și 1944 că, de fapt, ceea ce au avut ei atunci, ce avem noi astăzi, nu este, nu a fost al lor, nu este al nostru, ci este al copiilor noștri. Trebuie să avem grijă de prezent pentru a avea ce oferi copiilor noștri.  Ei sunt viitorul”, a precizat prof.univ. dr. Gabriel Moisa.

Ceremonialul s-a încheiat cu  festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostașului Român.