Unul dintre simbolurile cele mai importante care ne definesc, tricolorul, a fost sărbătorit sâmbătă de cadre militare, politicieni și câțiva orădeni rătăciți. Evenimentul a început la Biserica cu Lună și a continuat pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea.

 

Au participat subprefectul Daniel Palaghianu, comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent – colonel Vasile Simion, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Florica Cherecheş, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta.

Evenimentul a început cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului național, la Biserica cu Lună. Militarii s-au deplasat apoi pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea, unde s-a efectuat prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă.

„Sub tricolor s-au realizat evenimente esenţiale din istoria noastră. Pe câmpurile de luptă, la olimpiade, la concursuri, la întâlniri diplomatice sau în alte situaţii oficiale, întotdeauna ne-am identificat şi am fost identificaţi ca români prin arborarea sau afişarea drapelului naţional, iar fiecare reprezentant al ţării trebuie să se simtă mândru când se află sub faldurile sale”, a spus Palaghianu.

A urmat primirea drapelului național și legarea la catargul de arborare, binecuvântarea drapelului, salutul drapelului național de către oficialitățile prezente la ceremonie, intonarea Imnului național al României și înălțarea drapelului pe catarg.

„Cromatica tricolorului este adânc înrădăcinată în arta popular românească, albastrul reprezentând libertatea, galben - belșugul iar roșul - sacrificiul înaintașilor noștri. Tricolorul transmite o încărcătură emoțională aparte, este un liant al identității noastre fiind încărcat de semnificație și simbolism. Acesta trebuie să fie respectat de toții cetățenii României”, se afirma în comunicatul de presă al Prefecturii Bihor.