23 de milioane de persoane, dintre care 1,4 milioane de copii, ar putea fi afectate de seismele din Turcia și Siria, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Adelheid Marschang, ofițer pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat că aproximativ 23 de milioane de persoane, dintre care 1,4 milioane de copii, vor fi probabil afectate în ambele țări în urma cutremurului și a replicilor acestuia, care au redus la ruine mii de clădiri.

Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar că principalele nevoi nesatisfăcute pe termen imediat și mediu vor fi peste graniță, în Siria, care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil și a unei epidemii de holeră, relatează The Guardian.

„Aceasta este o criză care se adaugă la multiplele crize din regiunea afectată”, a spus Adelheid Marschang la reuniunea consiliului de administrație al organizației de la Geneva: „În toată Siria, nevoile sunt cele mai mari după aproape 12 ani de criză prelungită și complexă, în timp ce finanțarea umanitară continuă să scadă".

OMS a declarat că a trimis provizii de urgență, inclusiv truse de prim-ajutor și de chirurgie, și a activat o rețea de echipe medicale de urgență.

„Acum este o cursă contra cronometru", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se diminuează.

El a declarat că OMS este îngrijorată în special de zonele din Turcia și Siria de unde nu au apărut informații de la cutremurul de luni.

„Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înțelege unde trebuie să ne concentrăm atenția", a spus el.

Mii de clădiri distruse

24.400 de persoane sunt implicate în operațiunile de căutare și salvare din Turcia. 5.775 de clădiri confirmate ca fiind prăbușite. Numărul de personal ar urma să crească odată cu sosirea altor persoane, deși iarna împiedică desfășurarea lor, a declarat marți Orhan Tatar, oficial al agenției de gestionare a dezastrelor. Aproximativ 55 de elicoptere au efectuat 154 de ieșiri pentru a transporta ajutoare de urgență, iar aproximativ 85 de camioane distribuiau alimente, a spus el.

„Condițiile meteorologice nefavorabile continuă în regiune. Prin urmare, din când în când poate fi dificil să se transporte aceste echipe de căutare și salvare în regiune", a adăugat el. Temperaturile din timpul nopții în orașul Gaziantep, afectat de cutremur, au coborât până la -5 C.