România a închis, în perioada Președinției Consililui UE, 90 de dosare legislative, arată datele preliminare. Printre dosarele închise se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuțiilor pe Directiva Gaze Naturale și actualizarea legislației copyright.

România deține președinția Consiliului UE până la 1 iulie 2019. Potrivit datelor de până acum, în cele șase luni de mandat, țara noastră a reușit să închidă 90 de dosare legislative. La jumătatea mandatului său, adică în luna martie, România reușea să transmită Uniunii Europene finalizarea negocierilor din dosare importante, precum: setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuțiilor pe Directiva Gaze Naturale și Directiva Copyright. Oficialii de la București au urmărit încă de la început crearea unui cadru în care să se desfășoare alegerile europarlamentare, fără a exista riscul dezinformării. Totodată, Directiva Copyright a fost prioritară, avându-se în vedere implicațiile copyright asupra giganților internaționali în mediul online.

Alte puncte finalizate sau dezbătute în timpul președinției române la Consiliul UE au fost: directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă - aceasta este importantă în îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru toți lucrătorii europeni și oferă protecție în fața contractelor nelegale, finalizarea negocierilor asupra Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă, măsuri de consolidare a Pieței Interne, cum ar fi Directiva privind dublul standard al produselor alimentare, aprofundarea Pieței Unice, în baza unei abordări care a vizat menținerea integrității acesteia și a celor patru libertăți fundamentale aferente, Regulamentul privind promovarea transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online, Regulamentul privind siguranța generală a vehiculelor cu motor, Regulamentul privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, Directiva privind instrumentele și procesele digitale în contextul dreptului societăților comerciale, Directiva privind transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere, definitivarea pieței unice digitale-obiectivul asumat a vizat contribuția la valorificarea la maximum a potențialului digital al Uniunii și adoptarea de către Consiliul Afaceri Generale a concluziilor privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere.