Cancelarul federal german Olaf Scholz a calificat marţi drept „absurde'' acuzaţiile de fascism formulate recent de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Israelului, care duce din 7 octombrie un război împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, informează AFP.

Israelul este „o ţară ce respectă drepturile omului şi dreptul internaţional şi care se angajează să acţioneze în consecinţă (...). De aceea, aceste acuzaţii aduse Israelului sunt absurde", a declarat cancelarul federal german întrebat cu privire la afirmaţiile preşedintelui turc în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, susţinută alături de omologul său grec.

Vineri, Erdogan a lansat o diatribă împotriva Israelului care, potrivit lui, „încearcă de 75 de ani să construiască un stat pe teritorii pe care le-a răpit de la poporul palestinian" şi a cărui legitimitate „este pusă sub semnul întrebării din cauza propriului fascism". Erdogan a făcut aceste declaraţii în timpul comemorării a 75 de ani de la moartea lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce.

Aceste afirmaţii au stârnit reacţii ferme în Germania, unde existenţa Israelului este considerată „raţiune de stat", dată fiind responsabilitatea germană în Holocaust. Există voci care au cerut chiar anularea vizitei lui Erdogan prevăzută pentru vinerea aceasta la Berlin.

Şeful statului turc, musulman fervent şi apărător al cauzei palestiniene, a început să pledeze tot mai puternic cauza Hamas pe măsură ce numărul de victime palestiniene a crescut în Fâşia Gaza, în urma represaliilor israeliene de după atacul sângeros al mişcării islamiste din 7 octombrie.

„Poziţia guvernului german este foarte clară: Hamas este o organizaţie teroristă şi Israelul are toate drepturile de a se apăra împotriva Hamas", a mai declarat Olaf Scholz. „Suntem de partea Israelului, iar Israelul este o democraţie, trebuie de asemenea să spunem clar acest lucru", a insistat el.