Franţa a cerut Rusiei, să nu profite de admiterea Finlandei în NATO pentru escaladarea crizei cu Occidentul, argumentând că decizia nu este o acţiune menită să genereze tensiuni, în timp ce Moscova a hotărât suplimentarea capabilităţilor militare şi a formulat acuzaţii la adresa UE.

Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forţelor Armate, a invitat Rusia „să nu genereze retorică", insistând că aderarea Finlandei la NATO nu înseamnă escaladarea conflictului. „Nu trebuie să denaturăm atitudinea, deşi diplomaţia rusă încearcă să ne aducă în această zonă. A face parte din NATO nu înseamnă escaladarea situaţiei, nu trebuie să generăm retorică", a declarat Sébastien Lecornu, conform cotidianului Le Monde.

„Agresiunea rusă în Ucraina a generat nevoia de mai multă securitate pentru partenerii Europei continentale. NATO este o alianţă de securitate. Este suficient ca Rusia să nu agreseze pe nimeni pentru nu a fi război", a subliniat Sébastien Lecornu.

Administraţia de la Moscova a anunţat că Rusia îşi va suplimenta capabilităţile militare în apropierea Finlandei şi va trece la alte tipuri de măsuri în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala armament ofensiv pe teritoriul acestei ţări.

„Vom consolida capabilităţile militare în zona de vest şi nord-vest", în estul şi nord-estul Europei, anunţă Moscova. „În cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala forţe ori capabilităţi pe teritoriul Finlandei, vom aplica măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil apărarea militară a Rusiei", a declarat luni Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat şi Uniunea Europeană că vor fi efecte din cauza susţinerii cu armament a „regimului criminal" de la Kiev. „Ca reacţie la acţiunile ostile, dacă va fi necesar vom consolida bazele intereselor naţionale ale Rusiei şi vom aplica principiile reciprocităţii în practica diplomatică", a afirmat Serghei Lavrov.

„Uniunea Europeană a pierdut Rusia, iar aceasta este vina UE. Liderii statelor membre şi cei ai instituţiilor UE afirmă public că vor să aplice Rusiei ceea ce ei numesc o înfrângere strategică", a subliniat Lavrov.

„Este o nouă agravare a situaţiei. Extinderea NATO este o atingere la securitatea noastră şi la interesele naţionale" ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Aceasta ne constrânge să adoptăm contramăsuri" pentru a ne asigura securitatea, a continuat el, adăugând că Moscova va acţiona în funcţie de modul în care NATO va „exploata teritoriul finlandez" şi dacă îşi va desfăşura infrastructura în apropierea frontierei ruse. „Vom urmări atent ce se petrece în Finlanda, modul în care aceasta ne ameninţă. Măsurile vor fi luate în funcţie de aceasta. Armata noastră va reacţiona în timp util", a afirmat Peskov, indicând că vor fi măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei la nivel tactic şi strategic.