O agentă a FBI, care a primit din partea acestei agenții misiunea să investigheze un terorist al grupării Statul Islamic (SI), s-a căsătorit cu el și l-a avertizat că se află în atenția serviciilor secrete, informează postul CNN.

 

Povestea agentei Daniela Greene s-a petrecut în anul 2014, dar a fost până acum ținută sub tăcere. Ea a primit sarcina să intre în contact cu un terorist care nu era unul oarecare. Este vorba despre Denis Cuspert, un rapper german radicalizat de gruparea jihadistă Statul Islamic. El a ajuns în atenția serviciilor de informații pentru activitatea sa de recrutare a unor adepți ai acestei grupări. În Germania era cunoscut sub numele de rapper de Deso Dogg, iar în Siria sub cel de Abu Talha al-Almani. L-a elogiat pe Osama ben Laden într-un cântec, l-a amenințat pe președintele Barack Obama printr-un gest prin care sugera că-i taie gâtul și a apărut în înregistrări video de propagandă ale SI, inclusiv într-unul în care ținea în mână capul unui om care fusese decapitat.

Agenta FBI Daniela Greene, angajată în acest serviciu ca traducătoare, a plecat în Siria în anul 2014 mințindu-și superiorii de la Washington cu privire la destinația sa. Mai mult decât atât, ea l-a avertizat pe teroristul cu care se căsătorise că este monitorizat. Dar la câteva săptămâni după ce s-a căsătorit, ea a început să conștientizeze ce greșeală a făcut. Atunci a decis să revină în SUA, unde însă a fost imediat arestată. A acceptat să coopereze cu autoritățile și a fost condamnată la doi ani de închisoare, fiind eliberată în vara anului trecut.

Dezvăluirea acestui caz este stânjenitoare pentru FBI, o instituție ce are ca sarcină combaterea terorismului. Există și semne de întrebare cu privire la tratamentul relativ blând de care agenta a beneficiat, sentința primită fiind mai mică decât cele date de obicei în cazul celor acuzați de tentativă de a se alătura combatanților jihadiști în Siria. Judecătorul și-a motivat însă verdictul prin faptul că acuzata a cooperat în ancheta ale cărei detalii rămân însă necunoscute.