Preşedintele american Joe Biden a salutat sâmbătă adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui pachet de „ajutor crucial" pentru Ucraina şi Israel, la „întâlnirea cu istoria", relatează AFP.

 

Pachetul de 95 de miliarde de dolari trimite „un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume", a spus liderul democrat. El a cerut Senatului să aprobe aceste programe de ajutor cât mai curând posibil.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un pachet mult aşteptat de aproape 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar şi un nou sprijin militar de mai multe miliarde de dolari pentru Israel, care este în război cu mişcarea palestiniană Hamas, în ciuda preocupărilor internaţionale cu privire la situaţia civililor din Gaza.

Cele două ajutoare trebuie acum aprobate de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

Ajutorul american pentru Ucraina „va salva mii şi mii de vieţi", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta cele două naţiuni să devină mai puternice", a scris el pe reţeaua X, spunând că le este „recunoscător" aleşilor americani.

Votul pentru un nou ajutor militar american în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru Israel „apără civilizaţia occidentală", a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe fondul războiului cu mişcarea palestiniană Hamas şi al tensiunilor tot mai mari cu Iranul.

„Congresul SUA tocmai a adoptat cu o majoritate covârşitoare un proiect de lege foarte apreciat privind ajutorul, care arată un sprijin bipartizan puternic pentru Israel şi apără civilizaţia occidentală. Le mulţumesc prietenilor noştri, mulţumesc Americii!", a scris Netanyahu pe reţeaua X.

Anterior, şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a spus că votul Camerei Reprezentanţilor din SUA privind noul ajutor militar trimite „un mesaj puternic inamicilor noştri".

În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că este clar că Statele Unite doresc ca Ucraina „să lupte până la ultimul ucrainean”, inclusiv cu atacuri asupra teritoriului suveran al Rusiei şi asupra civililor.

 

„Scufundarea din ce în ce mai adâncă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma pentru Statele Unite într-un fiasco la fel de răsunător şi de umilitor precum Vietnam şi Afganistan”, a declarat duminică Zaharova.