FIDESZ, partidul de guvernământ al premierul ungar Viktor Orban, îţi menţine avansul în faţa alianţei de opoziţie în contextul apropierii alegerilor legislative, conform celor mai recente sondaje de opinie, citate de Reuters.

Un sondaj de opinie Median, realizat la finalul lunii martie şi publicat miercuri de site-ul Hvg.hu, arată că sprijinul pentru formaţiunea aflată la putere este de 40% înaintea alegerilor de la 3 aprilie, în creştere faţă de cota de 39% din precedentul sondaj al Median, de la sfârşitul lunii februarie. Alianţa de opoziţie formată din şase partide este cotată cu 32%, iar aproximativ 20% dintre votanţi sunt indecişi.

Într-un alt sondaj, realizat de Zavecz Research în perioada 21-27 martie şi publicat marţi seară, FIDESZ este cotat cu 39%, iar alianţa de opoziţie, cu 36%. În rândul votanţilor decişi, FIDESZ are o cotă de 50%, în timp ce opoziţia este la 46%, a precizat Institutul Zavecz Research, care anticipează o cursă strânsă.

Orban se confruntă pentru prima dată cu o opoziţie unită de când a ajuns la putere în urma unor alegeri câştigate detaşat în 2010. Candidatul opoziţiei pentru funcţia de premier este Peter Marki-Zay, un independent care este în prezent primar al oraşului Hodmezovasarhely din sudul Ungariei.

Conform sondajului Median, dintre votanţii FIDESZ, 37% sunt de părere că invazia rusă din Ucraina este nejustificată, în timp ce 43% consideră că este justificată. La nivelul întregului electorat, procentajele sunt de 55%, respectiv 28%.